Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
DSC09352_1.JPGОт 3 до 6 октомври в столицата на Финландия Хелзинки се проведе поредната консултативна среща на Православната мисионерска мрежа (OMN – Orthodox mission network). В културния център „София” на Финландската православна църква си дадоха среща представители на Финландска, Александрийска, Руска, Гръцка, Албанска, Естонска, Украинска и Българска православна църква. От българска страна участие взеха Валентин Кожухаров, преподавател в Пловдивския университет и член на организацията, и Венцислав Каравълчев от института „Св. Андрей Първозвани” в Киев. Домакин на събитието беше митрополитът на Хелзинки Амвросий, който беше почти през цялото време на разположение на участниците и се беше погрижил за създаването на възможно най-добрите условия за провеждане на срещата. Митрополит Амвросий даде и специален прием за участниците в срещата, на който говори за проблемите и успехите на Финландската православна църква и за предизвикателствата пред православието в съвременния свят. Той отдели време за личен разговор с всеки един от присъстващите. Секретарят на предстоятеля на Финландската православна църква архиепископ Лъв прочете специалното приветствие на архиепископа към участниците в консултативната среща.

002.jpg
Срещата имаше интензивна и много наситена програма, на която бяха обсъдени постигнатите резултати, съвременното състояние и острата нужда от по-нататъшна катехизация и мисия сред всички слоеве на населението не само вън, но и вътре в Църквата. Беше акцентирано върху идеята, че е крайно време да започне да се отделя поне толкова внимание на "Литургията преди Литургията", колкото се отделя днес на "Литургията след Литургията", ако искаме броят на стоящите в църквата да се доближи и дори изпревари този на преминаващите. Отчетен беше и фактът, че на много места липсва интерес към „провеждането” на мисия и идването на нови хора в църквата е оставено единствено на случайността. Липсата на интерес към мисионерска дейност е намерило и "богословско" обяснение: "Това е работа на Господ”. Участниците в консултацията бяха съгласни, че обръщането на всеки един към вярата е дело на Св. Дух, но проповедтта на царството Божие, катехизацията, водеща до кръщението, е дело и задължение на вярващите още от началото на апостолската проповед (Мат. 28:19).

Голям интерес предизвика изнесената от албанския епископ Антоний (викарий на архиепископ Анастасий Янулатос) презентация за състоянието на Албанската православна църква днес, която е истински модел за работеща мисия. Започнала само с 22-ма оцелели в лагерите на комунизма клирици, днес църквата в Албания има 7 пъти повече свещенослужители, десетки възстановени и новопостроени църкви и манастири, енорийски центрове, духовни училища и, разбира се, най-голямото богатство – около 25% от населението на Албания. 

О. Тимотей ДеуедиДруг изключително интересен доклад беше този на отец Тимотей Деуеди от Република Бенин (Александрийска патриаршия), който разказа за трудния път на православието в Африка и специално в Бенин, както и за успехите, които то бележи там.
 
Отец Владимир Фьодоров от Руската православна църква говори за нуждата от реорганизиране и реструктуриране на работещите днес към православните църкви мисионерски отдели и нуждата от ново, мисионерски ориентирано богословие, за превръщането на мисията в ядрото, в мозъчния тръст на православната структура. Друг важен акцент от словото му беше нуждата от активен диалог с атеистите, които съставаляват до 95% от населението в повечето, включително и традиционно православни страни.

Специален гост на срещата беше проф. Ане-Мари Мюлер, наблюдател (представител) на Ватикана за Световния съвет на църквите, която сподели за мисионерските проекти и работа както на католическата, така и на църквите, членуващи в ССЦ.

Антон ПонамарьовАнтон Пономарьов от базираната в Оксфорд, Англия, „Faith to share” мисионерска мрежа, включваща над 40 организации, сподели възможностите за обмена на средства и опит, който предлага подобен тип мрежи.

Отец Афрат Лас от Естонската църква говори за обществената надпревара между Чехия и Естония за приза "най-секуларизирана държава" в света и за опита на Православната църква да спре тези негативни процеси.
 
Отец Хейки Хутунен от Финландия говори за икуменическите измерения на мисията в тази страна като последица от едновременното навлизане на православието и католицизма в страната преди повече от 1000 години.
 
От българска страна доклад беше изнесен от Венцислав Каравълчев, който говори за различните културни и идеологични аспекти на мисията и грешките, които често съпътстват неотчитането и несъобразяването с тези аспекти. Краят на срещата беше отбелязан с тържествена света литургия в центъра „София”, в която взеха участие всички участници в консултацията.

Предишната консултативна среща на Православната мисионерска мрежа беше проведена през 2010 г. във Велико Търново.

О. Афрат Лас:
DSC09370.JPG
о. проф. Владимир Фьодоров:
DSC09373.JPG

DSC09433.JPG

DSC09440.JPG

Посещение и участие в богослужение в храм "Св. Серафим Вирицки"
DSC09425.JPG
Хелзинкската катедрала "Успение Богородично":
DSC09463.JPG

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a9x8 

Разпространяване на статията: