Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)
С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон Константийският епископ Антоний посети гр. Прага, Чехия.  Викарният епископ на Западно- и Средноевропейския митрополит беше член на официалната делегация на министър-председателя на България Бойко Борисов, който посети чешката столица на 3 и 4 октомври. 

Отделно от програмата на официалната визита на българската делегация епископът се срещна с временно изпълняващата длъжността посланик на Р. България в Чехия г-жа Елеонора Димитрова. Епископът благодари за ангажираността й към проблемите на българските църковни общности зад граница.

Епископ Антоний имаше възможността да разговаря отделно с всички представители на български сдружения и организации в Чехия за бъдещо съвместно сътрудничество помежду им. Основната тема на разговорите беше сплотяването на българите и бъдещото духовно-нравствено възпитание на нашите деца в Прага. В разговор с г-н Еленко Начев, директор на българското СОУ в гр. Прага "Петър Берон", епископ Антоний беше осведомен, че тази година броят на учениците в паралелките се е увеличил и в момента се обучават сто български деца. Директорът покани епископ Антоний през следващата година да присъства на тържеството за връчването на дипломите на абитуриентите и за откриването на учебната година на родното ни школо. Също така епископът прие поканата от българската общност да посети гр. Прага преди Рождество Христово тази година и да изнесе лекция за празника и свързаните с него християнски традиции и обичаи. 

На 4 октомври епископ Антоний присъства с официалната делегация на откриването на изложбата „Великолепието на българските икони от 15 до 19 век“ в Рожемберския дворец на Прага. Тя беше открита от президента на Чешката република г-н Вацлав Клаус и българския премиер г-н Бойко Борисов. Встъпително слово произнесе г-жа Светла Москова, изтъкнат изкуствовед от Пловдив. Експозицията включва икони и различна богослужебна утвар. Изложбата ще гостува в чешката столица до месец януари другата година. 

Епископ Антоний се срещна с църковното настоятелство на БПЦО „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” и с българския свещеник в гр. Прага (на служба към Пражката митрополия на Църквата на Чехия и Словакия - б. р.) отец Пламен Тодоров, който придружаваше епископа по време на визитата му Прага.

Еп. Антоний с директора на СОУ "Петър Берон" г-н Еленко Начев и зам.-председателя на организацията на българите в Чехия г-н Петър Попов:

По време на официалната среща в посолството:

Еп. Антоний и част от официалната делегация - представители на българския бизнес:

Официалното откриване на изложбата:

Еп. Антоний с президента на Чехия г-н Вацлав Клаус.
 

С организаторите на изложбата:

Изложбата:Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a9x6 

Разпространяване на статията: