Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

1_73.jpgПредсказанията за край на света на 21 декември 2012 г., които наводняват планетата чрез милиони страници в интернет, дават основания за безпокойство от сектантски влияния и колективни самоубийства. За това предупреждава публикуваният през седмицата доклад на френската Междуведомствена мисия за бдителност и борба срещу сектите (Mission interministérielle de vigilance et de lutte contre les dérives sectaires – MIVILUDES). Текстът се спира на опасностите от роящите се движения от типа на „Ню Ейдж“, очакващи свършека на света на заветната дата от календара на маите. Апокалиптичните послания, свързвани с тази дата, разпалват колективното въображение и могат да подтикнат по-податливите към непоправимото, подчертава докладът. Авторите на проучването напомнят за трагичните прецеденти с подобни сектантски психози като колективното самоубийство на 16 члена на Ордена на слънчевия храм във Франция през 1995 г. „Апокалиптичните движения са по-отчуждаващи и манипулативни от останалите“ и се отличават с „повече истерия и фанатизъм“ – предупреждава докладът, който изнася наяве случаи на отделни самоубийства и свидетелства на потърпевши от френска секта, чийто гуру се смятал за превъплъщение на Христос. Малките групировки около една личност процъфтяват във Франция, но факт са и големите сектантски структури, се подчертава в текста.

Антисектантската мисия следи с особено внимание малкото селище Бюгараш във френските Пиринеи. Селцето, чието име се свързва от някои с подвизавалите се там български богомили, се слави с предсказание, че единствено ще оцелее от Апокалипсиса. Това е направило Бюгараш обект на истинско нашествие от поклонници, прииждащи поединично и групово с най-разнородни мистични и окултни интереси, а напоследък и от наплив за покупки на недвижими имоти и резервации за фаталната дата.

„Дезориентиран от срива на ценностите и икономическите кризи, в търсене на духовното индивидът често става възприемчив към словата на гурута, които на невероятна цена предлагат лекове срещу тревогите на съществуването“ – отбелязва председателят на антисектантската мисия Жорж Фенеш.

Източници: Фигаро, ТФ1 Нюз, Юроп 1 и др.

Бел. ред.: MIVILUDES е член на F.E.C.R.I.S., Европейската федерация на центровете за проучване и информация върху сектантството, на която стана пълен член и българският Център за проучване на нови религиозни движения.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3axf3 

Разпространяване на статията: