Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Международен педагогически форум „Глинские чтения” ще се проведе във Варна на 12 септември 2005 г. Докладите на форума са обединени от темата "Православието в Европа”.
От страна на Варненска митрополия форумът се организира от Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил".
Форумът е насочен към учители по вероучение и други дисциплини, които искат да обучават децата си в светлината на Православието и в контекста на православната култура.
От октомври Варненска митрополия заедно с общината в града стартират проект за изучаване на предмета "Православни традиции и ценности" в общообразователните училища на епархията.
Целта на гостуването на руските педагози е да предадат своите знания в областта на религиозното образование. Руската православна църква има голям опит и може да помогне като предаде своите постижения на учителите от България. Това сподели специално за "Двери на Православието" Рита Шаганене от организационния комитет на форума. 


Програма на Педагогическия форум:

10.00Тържествено откриване на форума.

Приветствено слово към участници на форума от:

Митрополит Варненски и Великопреславски Кирил
Митрополит Сливенски Иоаникий

Митрополит Ловчански Гавриил

г-жа Елена Олеговна Крылова, вице-президент на Фонд „Свети Благоверен княз Александър Невски”

г-жа Марина Николаевна Белогубова, заместник началник на Отдела по взаимодействие с политическите партии, обществени и други организации в администрацията на пълномощния представител на президента на Руската Федерация за Централния федерален окръг.

11.00 – Филм „Глински манастир”, 1 част, 7 минути.

          – Филм „Глински манастир”, 1 част, 20 минути.

11.30 „Православната педагогика в съвременната образователна система. Педагогическата школа на Глинската св. Обител”, Крылова Е. О., ректор на Московската педагогическа академия.

12.00 „Духовно-нравственото възпитание на младежта във висшите учебни заведения”, Бобылев Б. Г., зав. катедра Педагогика, Държавен технически университет, гр. Орел, Русия.

12.30 Кафе-пауза

13.00 Филм „Глински четения: 21 век – епоха на духовна просвета”, 2 минути

13.05 „Концептуалните основи на православната педагогика”, Фомина Л. Ф., проректор на Московската педагогическа академия.

13.30 Филм „Московската педагогическа академия”

13.40 „Формиране на православен мироглед в процеса на преподаване в часовете от общообразователния цикъл в основното училище”, Батяева И. Р., учител по история, зав. кат. Обществени дисциплини, лицей № 3, гр. Курчатов, ръководител на Методическо обединение за преподаване на основите на православната култура.

14.00 Обедна почивка

15.00 Филм „Трудове на схиархимандрит Иоан (Маслов) в съвременната образователна система”.

15.30 „Духовно-нравствено образование и възпитание на съвремения учител”, Шевченко Т. А., директор на Всерусийския педагогически форум „Глинските четения”.

16.00 „Вероизповедната политика на Министерството на народната просвета в Русия”, Костикова М. Н., консултант в Управление на образователните учреждения, Федерална агенция за образование, професор, д.п.н.

16.30 „Православно възпитание в началното училище”, Струкова А. Н., директор на прогимназия, гр. Жуковский, Русия.

17.00 Филми „Път към храма”, „Светило на монашеството”, „Паметта за праведника ще бъде вечна”.

17.30 Обмяна на мнения, дискусия за изминалия форум и прочетените доклади.

19.30 Закриване на форума
{mos_sb_discuss:7}

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/334r6 

Разпространяване на статията: