Мобилно меню

4.8846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (52 Votes)
псалтНа 28 ноември от 18 ч. ще се проведе работна среща на клиросните певци в столицата. Целта на събирането е да се подпомогне работата на псалтите по софийските храмове. Ще бъде обсъдено осигуряването на богослужебна литература и необходимите материали за дейността на певците, както и възможността да се създаде база данни за псалтите на разположение в столицата. Много отдалечени от центъра църкви имат проблем с намирането на певци за неделните и празнични служби.

Срещата, която се организира от псалта Симеон Генов и негови колеги, ще се проведе в салона на Софийска митрополия.

В момента няма статистика за броя на църковните певци в столицата. Много малко от тях са на трудов договор към храмовете. Заплащането на псалтите е по-малко отколкото на клисарите в църквите и социалният им статус е много нисък. В същото време един клиросен певец трябва да има сериозна подготовка: освен хубав глас и идеален слух, псалтът трябва да познава реда на богослужението, западните и източните ноти, църковнославянския език и т. н. Подготовката на църковен певец отнема години, а в същото време трудът им се подценява.

Само за сравнение може да отбележим, че в съседна Гърция клиросните певци са започнали да се организират в съюзи от началото на 20 век, като всеки голям град е събирал певците в свой съюз. В последствие някои от тях са се обединили в “Общогръцки съюз на псалтите Роман Сладкопевец и Йоан Дамаскин”, който е сред най-авторитетните организации в страната, има своя школа, а неговият председател протопсалт Христос Хаджиниколау е преподавател по византийска музика и има издадени редици книги в тази област. Всеки съюз се ръководи от протопсалти, а предаването на певческата традиция става задължително от учител на ученик. В съвременната история на гръцката музика стриктно и поименно са описват протопсалтите в страната, както и от кого са усвоили певческите си умения. Всеки съюз поставя като първа своя цел разпространението на византийската църковна музика, защита на правата на членовете си, издават свои дискове, някои от тях имат хорове, а други поддържат школи. Има съюзи, които традиционно организират певчески фестивали или църковни чествания на исторически манастири и православни светини. Авторитетът на псалтите и особено на протопсалтите е изключително висок не само в Църквата, но и в цялото гръцко общество.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k83k 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата