Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
shipka.jpgС поднасяне на цветя, тържествени речи и панихида, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, днес започнаха честванията на 128-та годишнината от Шипченската епопея.

 От 21 до 23 август 1877 г. на най-високите точки на Шипченския проход са се водили епичните боеве между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. В резултат от тридневните боеве Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав. По време на Шипченската епопея  загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души.

За откриването на тържествата днес присъстваха вицепрезидентът Ангел Марин, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, кметовете на Казанлък и Габрово, дипломати, депутати, политици, както и стотици граждани.

(ФОКУС)Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/334p8 

Разпространяване на статията: