Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Екип от трима художници реставрират стенописите на средновековната църква “Св. Троица” в манастира край с. Раковица, област Видин. Тя е историческо място, където е взето решение за вдигане на въстание в Северозападна България срещу турските поробители през 1850 г. Средствата са отпуснати от Министерството на културата.

Малката църква е част от манастирски комплекс в Западна Стара планина, само на 2-3 км от българо-сръбската граница. В началото на 70-те години на миналия век е обявена за паметник на културата. Преди това, обаче, вкопаният в земята храм, е бил превърнат в обор. Разрушавана и съграждана през вековете, църквата “Св. Троица” е изографисана за последно преди 160 години. Високата влажност, течовете и лошото стопанисване са повредили невъзвратимо възрожденската иконопис.

"Заданието тази година беше да извършим профилактика на 28 кв.м, като ние избрахме купола горе и апсидната ниша, които бяха в най-тежко състояние. Имаше паднали мазилки, липса на оригинал, доста измити участъци от влагата и ние направихме едно укрепване профилактично на живописната повърхност...", каза Владимир Цветков, магистър по реставрация.

При сондажи в стената са открити следи от опожаряване и фриз от много стар градеж. “Има следи от средновековната черква, която е била от ХІІ – ХІІІ в.", каза още Владимир Цветков.

Двамата йеромонаси Антим и Неофит, които се грижат за Светата обител, разчитат на родолюбиви християни за ремонта на покрива и външното изкърпване на стените на малката църква.

(БНТ)


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33dcu 

Разпространяване на статията: