Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_99.jpgОт 20 до 26 октомври 2008 г. в Руския културно-информационен център в София, ул. "Шипка" 34, ще се проведе Седмица на руската духовна култура в България. В програмата на седмицата са включени изложба на съвременно руско църковно изкуство, концерти на църковен хор и на фолклорен ансамбъл, прояви на млади музиканти, а също така представяне на блюда от манастирската кухня, приготвени по старинни рецепти. Официалното откриване ще се състои на 20 октомври от 17.30 ч.  в сградата на РКИЦ.

Седмицата на руската духовна култура влиза в рамките на мащабната международна програма „Година на Русия в България" и се организира от  Международния православен просветителски център към Московската патриаршия с благословението на Негово Светейшество Патриарх Московски и на цяла Русия Алексий ІІ.

Изложбата „Съвременното църковно изкуство на Русия” представя най-добрите творби на майстори от ателиетата на патриаршията в областта на църковното изкуство - иконопис, лицева и златна бродерия, дърворезба, бижутерия. За интензивното развитие на всички тези художествени направления ще разказват истински шедьоври, създадени от забележителни иконописци и майстори. Сред тях има предмети на църковното изкуство от личната колекция на Руския патриарх Алексий II.

В рамките на Седмицата на руската духовна култура е включена експозицията на творби от двама млади и много популярни в Русия творци - художника Даниил Н. Шулгин и скулптора Андрей В. Тиртишников.

В програмата на седмицата са предвидени концерт на празничния мъжки хор на синодалната резиденция на руския патриарх. Репертоарът на хора включва руски духовни песнопения, така също класически вокални произведения и руски духовни химни.

Ценителите на руската песен ще имат възможност да се насладят на изпълненията на Песенно-инструменталния ансамбъл „Отрада” от град Рязан. В репертоара на ансамбъла влизат старинни и съвременни песни, широко или по-малко известни, тъжни и радостни, юначни и весели. Руските рогове, гусли, окарини придават неповторимо звучене на инструменталния съпровод, който притежава рядка сила и изразителност. Великолепно поставените жанрови сценки, илюстриращи и поясняващи сюжета на фолклорните произведения, на живо пресъздават руските народни обичаи и обреди.
 
Руски културно-информационен център в София

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pca8 

Разпространяване на статията: