Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Curkva_Sv_Stefan.jpgПредседателят на Настоятелството на Българската православна общност в Турция Васил Лязев е изпратил благодарствено писмо до кмета на Община Ямбол Кирил Тодоров по повод завършилия ремонт и реконструкция на музейната експозиция в сградата на Екзархията, съобщи радио Фокус - Сливен.

В писмото до кмета се казва: “Така уникалните експонати, печатни произведения и предмети, отразяващи епохата на нашето духовно Възраждане, ще бъдат на постоянен достъп до интересите и вниманието на гости и туристи от Европа и света. Изказваме топла благодарност на община Ямбол във Ваше лице за оказаната ни помощ. Договорът, подписан между нашите две общини за културно, духовно и делово сътрудничество, се изпълва със съдържание - факт, който ни радва и окриля за в бъдеще."
Община Ямбол е първата българска община, подписала протокол за сътрудничество в областта на културата, духовния живот и деловите контакти с Настоятелството на Българската православна общност в Истанбул. Един от ангажиментите, поети от кмета на Ямбол Кирил Тодоров във връзка с този протокол, беше разработване и осъществяване на проект за преместване на музейната експозиция на Екзархията в подходящо и лесно достъпно място.
Сградата на Българската екзархията се намира в истанбулския квартал Шишли. В двора й е втората българска църква - "Св. Иван Рилски"
На снимката: Желязната църква "Св. Стефан" в истанбулския квартал Фенер, на Златния рог.

(FOCUS)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k6rf 

Разпространяване на статията: