Мобилно меню

3.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 3.91 (11 Votes)
1_41.jpgТази вечер в криптата под патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски", беше тържествено представена книгата "Гръцки зографи в България след 1453 г." Тя е плод от съвместната работа на български и гръцки учени и затова е двуезична. Сред авторите има утвърдени имена на изкуствоведи като Емануел Мутафов, Иванка Гергова, Александър Куюмджиев, Елена Попова, Елена Генова и едно име на известен "българовед" - проф. Димитриос Гонис от Богословския факултет на Атинския Капудистриев университет.

Изследването обхваща сравнително дълъг период от историята на православното християнско изкуство по нашите земи, макар че първите два века са белязани от съвсем оскъдни сведения. След историческа студия по въпроса за гръцките (или поне подписващи се на гръцки - по този въпрос може доста да се спори) зографи имената на последните са дадени по азбучен ред с посочване на творбите им и местата, където те са били създадени и ползвани като произведения на православния култ, както и къде са сега (много от тези творби отдавна са прибрани в музеи и галерии). Втората половина от книгата е изпълнена с 337 прекрасни цветни репродукции на икони и стенописи от наши храмове.

Представянето откри посланичката на Гърция у нас Н. Пр. Данаи-Магдалини Куманаку. След това книгата беше представена от проф. чл. кор. на БАН Елка Бакалова, а след нея говори и двигателят на проекта Ем. Мутафов. Той благодари на Н. Св. Българския патриарх Максим, който е дал препоръка за изследователите до всички църкви и манастири в страната. Беше изказана благодарност на спомоществователите на проекта от Гърция, както и на българските институции, в това число и на Дирекция "Вероизповедания" на МС, улеснили работата на екипа от учени.

В препълнената зала бяха проф. И. Желев, директор на вероизповеданията, Видинският митрополит Дометиан, архим. Григорий, софийски протосингел, много учени, общественици, гръцки дипломати, почитатели на православната иконопис.   

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33d3c 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата