Мобилно меню

4.7857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (28 Votes)
В навечерието на молебена за българските деца две ръкоположения са извършени в София днес, а утре и вдругиден ще има по още две. Този факт показва, че или нуждите са големи, или доста време не са правени ръкоположения и са се събрали сега "накуп", или че един викарий за голямата епархия е недостатъчен, поне за ръкополагане на нови клирици, понеже тази свещенотайнствена дейност Светейшият патриарх и митрополит на София е възложил изключително на викарния си епископ.

Според някои предположения Знеполският епископ Йоан е взел благословение от д. Максим да ръкоположи повече дякони и презвитери с оглед на предстоящото посрещане на чудотворните икони на Божията Майка в София. Предположенията все пак не бяха потвърдени официално.

А сега подробностите. В днешния ден, 1 юли, празник на св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян и на св. Иван Рилски (годишнина на завръщането на светите му мощи в обителта през 1469 г.), в столичната катедрала "Св. Неделя" еп. Йоан отслужи св. литургия и ръкоположи дякона при храма о. Георги Иванов за свещеник, а монах Теоктист от Кокалянския манастир, Софийско - за йеродякон. О. Теоктист беше постриган за монах в обителта на неговото покаяние на Лазарова събота т. г.

Утре, 2 юли, пак в "Св. Неделя" еп. Йоан ще ръкоположи йеродякон Теоктист за йеромонах, а монах Доситей от Дивотинския манастир, Софийско - за йеродякон.

На 3 юли в същия храм архиереят ще ръкоположи йеродякон Доситей (от утрешното богослужение) за йеромонах, а монах Яков от бистришкия манастир "Св. Йоаким и Анна" за йеродякон.

Богословът и журналист Владимир Дойчев няма да бъде ръкоположен за дякон тази седмица. Това ще стане по-късно, тъй като документите му , макар и одобрени от Св. Синод, все още не са минали през епархийския съвет на Софийска митрополия (редакцията на "Двери" се извинява за грешката, допусната с датата на неговото ръкоположение, но така ни беше подадена първоначално от Софийска митрополия).

Своеобразен рекорд - диктува журналистическият навик. Изобилие от благодатни действия - усмихва се мъдро духовник до мене. И е съвсем прав. И това ми напомня, че трябва всички да се помолим за тези нови свещенослужители на Българската православна църква да бъдат достойни за званието, за което ги е призвал Господ!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33d3y 

Разпространяване на статията: