Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

1_1.jpgМиналия месец е образувана прокурорска проверка по сигнал за фалшифициран документ, свързан с кредита от 395 хиляди от КТБ за Гигинския манастир, съобщава bTV (вижте тук). Договорът за ремонт на манастира по европроект за 792 000 лева е сключен с Фонд „Земеделие“ през март 2013 г. от стария игумен архим. Евгений. Банката КТБ осигурява банковата гаранция от 395 000 лв. През 2014 г., за да се довършат ремонтно-възстановителните дейности, манастирът решава да сключи договор за банков кредит отново с КТБ. Сумата, която сключват, е 395 000 лв. Този кредит е следвало да бъде върнат с плащането на втория транш на Държавен фонд, обясни адвокат Владислав Емирски.

Парите от фонда вместо в КТБ попадат в друга банка, защото манастирът е сключил анекс към договора с друга банкова сметка. bTV разполага с молбата и анекса към договора с Фонд „Земеделие“. „Никанор е писал молба от мое име и ме е подписал, и е теглил тези пари, без да има такова право“, заяви бившият игумен на Гигинския манастир архим. Евгений.

Пред bTV архим. Никанор заяви, че парите са взети като кредит от КТБ без обезпечение, а строителите, като ги получили, обявили несъстоятелност, без да построят нищо. „Като цяло нямаме морален проблем, защото тези пари ги няма тук, в този манастир“, каза игуменът на Гигинския манастир о. Никанор (на снимката от Дарик).

Софийската градска прокуратура проверява кой точно е сменил банковата сметка на манастира, в която са постъпили парите от Фонд „Земеделие“. Не е ясно как и с кого фонд „Земеделие“ са подписали анекса към договора за смяната на банковата сметка, ако молбата и подписът под нея са фалшифицирани.

Кой обаче ще върне парите? „Би трябвало да ги върне този, който ги е взел“, заяви архим. Евгений. „Манастирът има няколко търговски предприятия, недвижими имоти, така че изпълнението би могло да бъде насочено срещу тях“, допълни адвокат Емирски.

Междувременно Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщи пред БТА, че в Софийска митрополия „две комисии – по европейски проекти и имотната комисия – подготвят доклад по случая, изискан от патриарха“ (вижте тук). „Такива неща са се случвали и в миналото. Неслучайно е създадена песента „Продават се, мамо, белите манастири“. Гигинският манастир обаче не може да стане частен“, заяви още еп. Поликарп.

Преди две години в отворено писмо бившият игумен на манастира о. Евгений предупреди за ставащото в св. обител – вижте тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udcxy 

Разпространяване на статията: