Мобилно меню

4.5405405405405 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (37 Votes)

thumb 38204 stenik news gallery viewАрхим. Евгений, предишният игумен на Гигинския манастир, в писмо до редакцията ни заяви, че е бил изгонен от св. обител, а по-късно и от „исихастирио“-то в Смиров дол и сега бил принуден да живее в приюта на о. Иван в с. Якимово, Ломско.

Старецът, който започва възстановяването на запустелия Гигински манастир в края на 90-те години на миналия век, сега нямал достъп до св. обител. Той твърди, че е прокуден от своя духовен син, архим. Никанор, когото той бил кръстил преди 24 години, въвел във вярата, а години по-късно и замонашил по негово желание.

Според архим. Евгений коренът на проблема и на конфликтите с архим. Никанор са прекаленото ангажиране на младия монах с парите и сделките, както и властта, която те дават. Бившият игумен описва как архим. Никанор започва кариерата си в Църквата с желанието да възстанови св. обител и как постепенно досегът с парите и хората на властта го променят и той започва да действа със сила и заплахи.

Бившият игумен изпраща няколко писма до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в които описва проблемите на манастира и усложнените взаимоотношения в него. Архим. Евгений посочва, че йером. Никанор още преди да е назначен за игумен си позволява да нарушава църковната дисциплина и манастирските практики, постригва монаси без да има право на това, разпорежда се с имуществото на манастира, назначава и уволнява служители, гони и прибира монаси. От Софийска митрополия запазват мълчание, макар че проблемите вече се огласяват (виж тук, тук, тук и тук). Нещо повече: не след дълго архим. Евгений е отстранен от игуменския пост и на него е поставен йером. Никанор.

Бившият игумен, по неговите думи, се оттеглил в построеното през последните години „исихастирио“ (т. е. постница или скит, макар че по обеми комплексът си е цял манастир) на манастира в с. Смиров дол. Той направил това, за да остави младия Никанор да управлява Гигинската обител, както намери за добре. Архим. Евгений направил постъпки пред Софийска митрополия „исихастирио“-то да бъде регистрирано като отделен манастир към епархията. В разговори с бившия вече викарен епископ, а сега Врачански митр. Григорий, се постигнало разбирателство за тази възможност. Необходимо е одобрението на Софийския митрополит обаче. Бившият игумен написал близо десет писма до Негово Светейшество и всичките му опити да се срещне с него останали напразни.

Междувременно в края на лятото на миналата година о. Никанор, който е още йеромонах, пратил полиция, която запечатала „исихастирио“-то, и о. Евгений и живеещият с него монах Калиник останали на улицата. Затова те били принудени да търсят подслон при о. Иван в с. Якимово, Видинска епархия. В края на май тази година именно в храма на „исихастирио“-то йером. Никанор получи отличието архимандрит (тук) лично от Негово Светейшество патр. Неофит и по този начин окончателно укрепи позициите си там.

Сега архим. Евгений, който казва, че е възстановил няколко манастира, бил принуден да живее в приют, изгонен и огорчен, без да получи закрила и подкрепа от църковната власт. В отвореното си писмо до църковното ръководство на БПЦ той призовава да се обърне внимание върху случващото се в Гигинския манастир и да се вземат мерки, за „да не се изкривяват църковните практики и ред“.

На снимката: „Исихастирио“- то в Смиров дол. Снимка: mirogled.com

Публикуваме изцяло откритото писмо на архим. Евгений, което той изпраща миналата година до ръководство на БПЦ:

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wc8qd 

Разпространяване на статията: