Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (40 Votes)

20161217 AVFBGHHJIVP 1481987052 e1501755623658Рано сутринта на Велика събота българска църковна делегация, водена от Старозагорски митр. Киприан, заминава за Йерусалим, откъдето ще донесе благодатния огън за вярващите в БПЦ. Духовниците ще пътуват с правителствения самолет, предоставен им както вече години наред срещу заплащане за случая.

Заедно с българската църковна делегация до Йерусалим и обратно ще пътува и епископ на Македонската православна църква, който ще отнесе благодатния огън на вярващите в Северна Македония. Това се случва за първи път. През миналата година представителите на Македонската църква дойдоха на летище София, за да получат донесения от Йерусалим огън. Тогава имаше изрично условие македонските клирици да не носят богослужебни одежди, за да няма съмнение за евентуално съвместно служение между йерарсите на двете на църкви.

Тазгодишното пътуване на българските клирици до Йерусалим съвместно с епископ на все още непризнатата Македонска църква не е съгласувано със Св. Синод на БПЦ, уточниха архиереи. Организацията е изцяло дело на държавната администрация. Начело на църковната делегация е митр. Киприан, който оглавява комисията, занимаваща се с въпроса за каноническия статут Македонската православна църква.

Очаква се благодатният огън да пристигне в София привечер и оттук ще бъде разнесен до другите епархии в страната. От летище София македонският епископ ще отлети със същия самолет за Скопие. Не беше уточнено за чия сметка е полетът София-Скопие-София, който ще се проведе с участието на директора на вероизповеданията на българския МС.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udyph 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.