Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (22 Votes)

2019 04 23 1158Близо 10 свещеници от столицата ще поемат пасхалните богослужения в селските храмове, където няма духовници от години. Целта е в повече населени места в епархията храмовете да са отворени и да съберат вярващите за богослужение. Това разказа в интервю за Двери Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит (тук). Ръководството на епархията полага усилия да осигури богослужения по празниците в повече села и градове, където има хроничен недостиг на свещеници.

Еп. Поликарп също ще оглави богослужения през Страстната и Светлата седмица не само в София, но и в други градове на обширната Софийска епархия. Така вярващите в Кюстендил (на 29 април от  9:30 ч. в храм „Успение Богородично“) и в Дупница (30 април от 9:30 ч. в храм „Св. Георги“) ще могат в празничните пасхални дни да вземат участие в архиерейска св. Литургия.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще участва в богослуженията в столицата през Страстната седмица и на Възкресение Христово.

2019 04 23 1159През първите дни на Страстната седмица всяка вечер Негово Светейшество взима участие в „Последование на Жениха“ в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

На 25 април, Велики четвъртък, сутринта патриархът ще бъде в храм „Св. Неделя“ на архиерейската св. Василиева литургия. Същия ден вечерта ще вземе участие в Последованието на 12-те евангелия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

На 26 април, Разпети петък, от 8 ч. Негово Светейшество ще присъства на Царски часове и вечерня с изнасяне на св. Плащаница в митрополитската катедрала „Св. Неделя“, както и на Опелото Христово в същия храм от 18 ч.

Патр. Неофит ще вземе молитвено участие в архиерейска вечерня със св. Василева литургия на Велика събота от 9 ч.  в катедралата „Св. Неделя“.

Негово Светейшество ще отслужи полунощницата с утринна в нощта на Възкресение Христово от 23:30 ч. в „Св. Александър Невски“, както и Златоустова литургия.

На следващия ден, неделя, от 11 ч. Българският патриарх ще участва в Пасхална вечерня на Второ възкресение в митрополитската катедрала „Св. Неделя“.

От Софийска митрополия приканват вярващите да вземат молитвено участие в тържествените богослужения през Страстната седмица и Възкресение Христово.

Снимките са от Последование на Жениха в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ в понеделник вечерта.

Снимки: Сайт на Софийска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udf8f 

Разпространяване на статията: