Мобилно меню

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (80 Votes)

thВчера в синодната палата се проведе среща между премиера Бойко Борисов и Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и членовете на Св. Синод на БПЦ относно проекто-закона за вероизповеданията. На срещата присъстваха и вносителите на проекто-закона от ГЕРБ, ДПС и т. нар. Патриотичен фронт. Варненският и Великопреславски митр. Йоан изложи основните възражения на Св. Синод срещу законо-проекта, изложени подробно в становището на Св. Синод и в резюме в специално изявление.

Св. Синод не е съгласен да се увеличават контролните правомощия на Дирекция „Вероизповедания“ на МС в областта на контрола на финансите и даренията, които постъпват към вероизповеданията. Категорично е възражението и срещу деклариране на банковите сметки на религиозните институции пред Сметната палата.

Св. Синод не отхвърля държавната финансова помощ за Православната църква, но иска това да става чрез държавна субсидия, предвидена в годишния бюджет. Митрополитите не желаят заради тези субсидии „контролните финансови органи да се намесват във вътрешно-организационния живот на вероизповеданията чрез проверка на техните финансови отчети, което означава контрол върху имуществото, формиращо се основно чрез дарения и завещания“. На излизане от синодната палата премиерът Бойко Борисов уточни, че този контрол от страна на държавата ще бъде единствено за държавната субсидия, отпускана целево на митрополиите за заплати на свещениците и други разходи, а не за „приходите от свещи, икони и други“.

Най-остро митрополитите реагират срещу желанието на държавата вероизповеданията да обявяват имената на големите дарители. „В Православната църква даряването е част от религиозния живот на вярващия и се регламентира от учението и вътрешното (канонично) право на Църквата, и не може да бъде предмет на регламентиране и контрол от страна на държавата. Даренията в Църквата са дълбоко личен акт“, се казва в становището. Св. Синод е също и против забраната, предвиждана от новия закон, вероизповеданията да не могат да получават дарения от чужбина „за възнаграждение на персонала“, макар това положение да няма пряко отношение към БПЦ, но би могло да направи невъзможно функционирането на други изповедания, се казва в мотивите на Св. Синод.

Предстоят преговори между Св. Синод и правителството за внасяне на поправки в законопроекта, който да удовлетворява БПЦ и другите основни вероизповедания в страната. Премиерът Борисов увери архиереите, че мнението на Българската православна църква ще бъде отчетено и проекто-законът ще бъде преработен.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uw8y4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]