Мобилно меню

4.975 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (40 Votes)

IMG 2821Иконом Николай Танев, предстоятел на столичния храм „Покров Богородичен“, днес беше отличен от Негово Светейшество Неофит, Софийски митрополит и Български патриарх, с офикията „ставрофорен иконом“ заради пастирската си дейност и дългогодишните си трудове за изграждане на енорийския живот и благолепието на църквата, която ръководи. Отличието му беше връчено от Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, по време на св. Литургия за храмовия празник на църквата „Покров Богородичен“. О. Николай получи нагръден кръст, подарък от Н. Св. Българския патриарх Неофит с пожелание за дълги години плодотворно пастирско служение.

Отличие получи още един свещеник от храма – о. Георги Янъков, който от днес вече е протойерей, награден заради изрядното си служение и отдаденост на духовното обгрижване на енорията.

IMG 2814В словото си към отличените духовници еп. Поликарп ги нарече изрядни труженици на духовната нива. Той подчерта важната роля на о. Николай като предстоятел на църквата, който се грижи не само за благолепието на храма, но и за изграждането на общността, за духовната просвета на вярващите, за братолюбието сред свещениците и духовния напредък на енорията.

В празничната св. Литургия, оглавена от епископа, взеха участие още архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на епархията, свещеници от София и храмовото духовенство.

Въпреки работния ден храмът беше изпълнен с богомолци и немалка част от тях пристъпиха към св. Причастие. За всички тях празникът беше двоен заради отличията, които техните свещеници получиха от митрополитското ръководство.

IMG 2838В края на богослужението о. Николай благодари на еп. Поликарп за честта да участва в храмовия празник на „Покров Богородичен“ и за получените отличия. Той отбеляза, че това става точно в годината, в която Енорийският център към храма, където се развива активна църковно-просветна дейност, чества 20 години от създаването си. О. Николай благодари на своите събратя, както и на другите свои сътрудници, заети с „мартините грижи“ по организиране на празника, дейността на храма и центъра, за всеотдайния труд и посвещение на църковното дело.

Епископът от своя страна пожела на свещениците и енориашите на празнуващия храм винаги да са под покрова на Божията майка и да имат нейната закрила и подкрепа.

В края на богослужението беше осветено коливо, което беше раздадено на богомолците.

4555555555

IMG 2831


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uw66k 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.