Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

croceuКомитетът на представителите на православните църкви към Европейския съюз (CROCEU) се събира на среща в София. Членовете на комитета, чийто център е в Брюксел, се събират няколо пъти в годината. Ежегодно една от църквите, членки на комитета, организира среща в собствената си държава, като през изминалите години домакини са били Русия, Гърция, Кипър и Румъния. Тази година с благословението на Св. Синод на БПЦ те ще се срещнат в България от 4 до 7 октомври. Темата на предстоящата среща е „Фактори за подобряване на единството в европейското общество“. Проявата се ораганизира съвместно от Българска православна църква и Комитета на представителите на православните църкви към Европейския съюз. Събитието ще се проведе на 5 октомври, петък, от 09:30 ч. до 13 ч. в конферентната зала в Дома на Европа. Фокусът на конференцията ще бъде върху темите, засягащи образованието и семейството в страните-членки на ЕС.

На 6 и 7 октомври представителите на православните църкви към ЕС ще се включат в честването на 180-годишнината от рождението на първия Старозагорски митрополит – Методий (Кусев), като на 7 октомври ще вземат участие в св. Литургия заедно с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополити от Св. Синод на БПЦ в храм „Св. Николай“ в гр. Стара Загора.

Комитетът на представителите на православните църкви към Европейския съюз (CROCEU) е създаден през 2010 г. и има за цел да подпомогне съвместната работа на поместните православни църкви при представяне на общите им идеи и възгледи по актуални теми пред европейските институции. 

В комитета участват следните представители: на Вселенска патриаршия – Белгийски митр. Атинагор, на Румънската патриаршия – митрополитът на Търговище Нифон (Михайца), на Гръцката архиепископия – Ахайски митр. Атанасий, на Кипърската архиепископия Неаполски еп. Порфирий, на Московска патриаршия – иг. Филип (Рябих). Българската православна църква се представлява от Западно- и Средноевропейския митр. Антоний по решение на Св. Синод на БПЦ от 2014 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uw8k4 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.