Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

thumb4 DSC 3154aВ четвъртък вечерта беше закрито 20-то издание на Седмицата на православната книга във Варна. В последния ден на проявата бяха представени книгите на „Двери“, отпечатани през тази календарна година. Първото заглавие – Философия на православното пастирство, с автор  Санфранциски и Западноамерикански архиеп. Йоан (Шаховски), излиза с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Книгата е съвместно издание на  Софийска  митрополия и фондация „Двери“. Тя беше представена от архим. Василий (Савов), протосингел на Софийска митрополия. В изложението си архим. Василий подчерта, че книгата на архиеп. Йоан (Шаховски) е предназначена преди всичко за църковните пастири. Няма да е преувеличено да кажем, че тя е един истински наръчник за пастира. Това не е случайно, тъй като именно към своите събратя по служение архиеп. Йоан насочва своето слово. В същото време обаче тя е много ценна за всеки православен християнин, който може да открие в нея отговори на много вълнуващи го въпроси, като например за християнското отношение към властта, към бедността и богатството, към материализма, към неправославните и атеистите и др.

010Преводачката на книгата – Златина Каравълчева, разказа за процеса на издаване на текста, който първоначално излиза на отделни глави в интернет проекта „Живо Предание“, а сега вече е достъпно и в печатен вариант.

Г-жа Каравълчева говори за личността на автора – руския княз Дмитрий Шаховски, който при монашеското си пострижение приема името Йоан. Той е един от най-известните руски автори на 20 в., а книгите му са преведени на много езици, включително и на японски. Златина Каравълчева отбеляза как личните качества на автора като чувството му за свобода, отговорност и вярност към правдата, дават отражение в неговия труд, посветен на пастирското служение. От страниците на книгата се чувства този дух на свободолюбие и мъжество и смелост, така необходим на всеки, посветил се на проповед на Словото Божие и на духовно наставничество.

Философия на православното пастирство се издава с подкрепата на Дирекция „Вероизповедания“ на МС и ще се предоставя на настоящите и бъдещи свещенослужители като ценно ръководство в тяхното служение.

IMG 2743След това Златина Каравълчева и Полина Спирова представиха други две издания на Двери – Мисията на Църквата. По стъпките на Христос на Тиранския и на цяла Албания архиеп. Атанасий (Януалтос) и Стратегически насоки за развитие на религиозното образование в България.

Последва представяне на две издания на „Омофор“, за които говориха Сандра Керелезова и Даря Захариева – Разговори за православната вяра от архим. Клеопа (Илие) и Духовните дъщери на оптинския старец Нектарий от Анна Илинска.

2018 09 15 0852След това д-р Венцислав Каравълчев, директор на фондация „Наследство на Зографската света обител“, представи дейността на фондацията и книгите на издателство „Зограф“: Нашата вяра, Нашата надежда и Нашата любов, История славянобългарска, 20 празнични икони от Зографския манастир, Молебен канон на св. Климент Охридски, Каталог на славянските ръкописи от Зографския манастир, както и последното издание – Подвижници в света, т. 1.

Порт. Василий Шаган обобщи последния ден на Седмицата на православната книга и официално обяви края на 20-то юбилейно издание. Той благодари на всички, които през изминалите две десетилетия полагат усилия Седмицата да се провежда и да събира православни любители на книгата във Варна. О. Василий, който е един от инициаторите и основателите на форума, отбеляза ролята на приснопаметния Варненски и Великопреславски митр. Кирил, при когото „Седмицата на православната книга“ започна своята дейност и който благослови това начинание. О. Шаган благодари и на настоящия Варненски и Великопреславски митр. Йоан за неговите усилия и грижи този важен църковен форум – на срещи и духовно общуване, да продължи да се провежда и развива.

„Седмицата на православната книга 2018“ завърши със св. Литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна, отслужена от митр. Йоан.

Празничните събития в морската столица продължават и през следващите дни. В четвъртък във Варна пристигна Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който заедно със синодни митрополити и епископи на БПЦ, ще вземат участие в тържествата по повод 1125 г. от провеждането на Преславския събор на 16 септември във Велики Преслав.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9qup 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.