Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

IMG 2716С представяне на изданията на Ловчанска митрополия започна третият ден от Седмицата на православната книга, която се провежда тези дни в сградата на Община Варна. Лично Ловчанският митр. Гавриил взе участие във форума и сподели спомени от участието си в предишното честване на годишнината от Преславския събор, провело се преди 25 години. Владиката подчерта важността на този събор, който „отваря вратите за българската просвета“.

Митр. Гавриил разказа за мотивите, които са го водили, за да започне издаването на книги за деца с християнска тематика – да се покаже на новото поколение друга гледна точка към света, различна от тази на телевизията и анимационните филми. Според него детските книжки, издавани от неговата епархия, са добро четиво и за родители.

IMG 2717Ловчанска митрополия представи най-новото си издание – Настолна книга за монаси и миряни на архим. Йоан (Крестянкин), и няколко детски книжки, посветени на подвижници и светци, сред които и житиеописание на схиигумения Мария (Дохторова). Прот. Михаил Ковачев разказа за изданията на митрополията и работата по богато илюстрираните детски книжки. О. Михаил отбеляза, че в книгите за деца винаги присъстват три важни елемента – вярата в Бога, трудолюбието и любовта към природата.

IMG 2721Доц. д-р Клара Тонева от Богословския факултет на СУ представи пред аудиторията своята последна книга – Секуларизираната религиозност. В емоционалното представяне доц. Тонева подчерта, че в изданието са залегнали болезнени въпроси на нейни студенти, вярващи хора и атеисти относно вярата, църковния живот, съвременността. Те засягат разпада на семейството, отговорността на родителството, проблеми в общността. Книгата предлага размисли по тези теми и отговори на някои от въпросите.

Централно място в третата вечер на Седмицата с право зае представянето на изданието на Варненска и Великопреславска митрополия Въведение в православната философия на възпитанието на Черногорския и Приморски митр. Амфилохий. Книгата беше представена от доц. д-р Свилен Тутеков, редактор на текста, и от прот. Радомир Миркович, директор на издателството на Черногорската митрополия „Свети Гора“.

В изложението си доц. Тутеков подчерта, че представяната книга е фундаментален труд на митр. Амфилохий, който е едно от основните пособия в обучението на студентите по Богословие в Белградския университет. Той говори и за ярката личност на автора, който съчетава в себе си „харизмата на епископа с личната духовност и изключителна ерудиция“.

IMG 2725Доц. Тутеков отбеляза, че книгата е среща с този бележит духовник и беседа чрез него с отците на Църквата. Той поздрави Варненския и Великопреславски митр. Йоан за инициативата да издаде този важен и основополагащ богословски труд.

О. Радомир също говори за личността на митр. Амфилохий, който е духовен син на о. Юстин (Попович) и продължител на неговото духовно служение на Църквата, както и за важната роля на представяната книга.

Прот. Миркович подари на митр. Йоан икона на св. Василий Острожки и издания на „Свети Гора“ за библиотеката на митрополията.

Вечерта завърши с представяне на периодичното академично издание Теологоикон на Православния богословски факултет на ВТУ, което направи доц. Свител Тутеков. Той разказа, че Теологикон излиза от 2012 г. и включва съчинения на богослови от различни страни, публикувани на родния им език.

IMG 2731Доц. Тутеков говори за необходимостта от развитие на богословието и от богословстването като част от осмисления църковен опит на всяко поколение теолози.

Последната книга, представена на третата вечер, беше Въведение в Новия Завет на ик. доц. д-р Теодор Стойчев. Изданието е подготвено като учебно пособие за студентите в специалност „Теология“ на Шуменския университет, но може да представлява интерес и за по-широка аудитория, обясни авторът.

Вечерта завърши с обобщение на изминалия ден, направено от Варененския и Великопреславски митр. Йоан, в което той благодари на участниците и гостите на Седмицата на православната книга.

О. Радомир подарява икона на митр. Йоан:

IMG 2726

Варненци и гости на града разглеждат изданията на православна литература:

IMG 2714


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9hr3 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.