Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
russian_church.jpgПослание на Руския патриарх Алексий II до Негово Светейшество Българския патриарх Максим беше огласено в края на св. Литургия по случай 100-годишния юбилей на църквата "Св. Николай Мирликийски" (Руската църква) в София. Руският патриарх честити на нашия църковен предстоятел и чрез него на православния български народ празника на храма, който особено в годините на установяването на безбожния режим в Русия след 1917 г. е станал истинско духовно средище на многобройната руска емиграция, прокудена от родината си.

Посланието прочете Воронежкият и Борисоглебски митрополит Сергий, водач на църковната делегация, пристигнала у нас по повод юбилея. Той отслужи Св. литургия в съслужение с официалните представители на Св. Синод на Българската православна църква Видинския митрополит Дометиан и Доростолския митрополит Иларион, храмовото духовенство с предстоятел о. Александър Карягин, руски и български духовници. Присъства и посланикът на Руската федерация в София Анатолий Потапов. Митрополит Сергий дари храма от името на Московската патриаршия с икона на Казанската Света Богородица.

1_12.jpgРуските гости прочетоха още едно послание - от името на завеждащия външноцърковните отношения на РПЦ митрополит Кирил. В него освен заслугите на българския народ се отдава дължимото и на блаженопочиналия архиепископ Серафим Соболев, допринесъл много за развитието на храма и почитан като светец от целия православен свят. Той е една от причините храмът да е сред любимите на софиянци, които го посещават не само, за да се черкуват, но и да се поклонят на гроба на архиепископ Серафим, свързван с много чудеса.

От името на Св. Синод на Българската православна църква и лично на Българския патриарх Максим слово за юбилея произнесе Видинският митрополит Дометиан. Последваха още множество поздравления, раздаване на награди и пр. След Светата литургия митрополит Сергий отслужи панихида на гроба на архиепископ Серафим.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/336xf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]