Мобилно меню

4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (11 Votes)
св. Климент ОхридскиТази вечер в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с празнична вечерня започнаха тържествата във връзка с честването на паметта на покровителя на Софийския университет и на висшето образование у нас - св. Климент Охридски.

Вечернята беше отслужена от проф. протопрезвитер д-р Николай Шиваров, доайен на преподавателското тяло в БФ, гл. асистент свещ. Климент Харизанов, ефимерий в параклиса, йером. Стефан от Градешнишкия манастир, студент в магистърската програма, и новоръкоположения свещ. Стефан (Стоил) Паликаров - и двамата от Врачанска епархия. На вечернята беше отслужено петохлебие, а после и акатист към светителя. Накрая о. проф. Шиваров произнесе проповед за личността и делото на светеца-просветител.

На службата присъстваха студенти и преподаватели начело с декана, а също и богомолци, които тачат св. Климент и не пропущат неговия празник.

Утре след св. литургия, която ще започне в 8.30 ч., от факултета в 10.30 ч. ще тръгне шествие от студенти и преподаватели, за да поднесат венец пред паметника на светеца в градинката между СУ и НС.

Каним всички, които имат възможност, да се присъединят към шествието.

Каним още и всички студенти - настоящи и бивши - да дойдат вечерта от 17 ч. на вечернята и след това - на св. Климентовата вечеря в 5 аудитория. Деканското ръководство е предвидило друга проява в 8 аудитория, но ние, студентите, ще бъдем в 5-та. Ще има литературно-музикална програма, както винаги, изпълнена от студенти за студенти.

Да бъдем заедно утре вечер - това е традиция от десетилетия и искаме да я продължим! Да покажем, че духът на св. Климент живее в нас!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/336xr 

Разпространяване на статията: