Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
i0600602.jpgБедствена е обстановката в много населени места в област Велико Търново след поройните дъждове тази нощ, съобщи БНТ. Нивото на река Янтра се покачи с 8 метра и заля църквата “Свети 40 мъченици”. Изцяло е наводнен и близкия квартал “Асенова махала”. През нощта жителите на района са евакуирани с техника на военния университет в града.

Храмът "Свети 40 мъченици” в реконструкция, снимка - вестник "Сега"

Възрастен мъж е намерен удавен в дома си, а две жени са в неизвестност след поройните дъждове, които заляха страната. През последните 24 часа пожарникарите в страната са извършили 144 отводнявания, съобщиха от НСПАБ.

1_medium.jpgВ Търговище е обявено бедствено положение. Залята е централната част на града, а жителите на квартал “Малчо Малчев” са евакуирани. През изминалата нощ обстановката в много общини допълнително се усложни, съобщиха за “По света и у нас” от “Гражданска защита”.

Втората снимка е на БНТ.

UPDATE (
actualno.com): Не са установени повреди по стенописите в обновения храм "Св. 40 мъченици" във Велико Търново

Наводнението не е повредило оригиналните средновековните стенописи, експонирани в обновения храм "Св. 40 мъченици" във Велико Търново, съобщи за БТА арх. Милен Маринов, представител на Министерството на културата и туризма за инвеститорския контрол на обекта. Приливната вълна на река Янтра заля западната пристройка на храма и наводни мавзолея, който е разположен под нивото на олтара. При направения днес оглед специалистите не са установили повреди по стенописите. Пожарникари са изпомпили водата от помещенията, които са допълнително укрепени от външната страна с чували с пясък. Два реда със заграждения са поставени край обновената сграда на църквата, каза арх. Маринов. В късния следобед водата, заляла целия северен двор на манастирския комплекс "Великата лавра", постепенно започва да се отича към коритото на реката. В резултат на придошлите води са разрушени част от дървените подпори на Владишкия мост над Янтра, предназначен за пешеходци в кв. "Асенов" край храма "Св.40 мъченици", и движението по него е опасно, предупредиха от районната служба за пожарна и аварийна безопасност.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3k68u 

Разпространяване на статията: