Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
На Заседание на пълния състав на Светия Синод на Българската православна църква на 23 юни т. г. беше приета молбата на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон  да се оттегли като епархийски архиерей поради напреднала възраст и здравословни проблеми.

За управляващ епархията до провеждане на нов избор бе избран Високопреосвещеният Старозагорски митрополит Галактион.

Викарният епископ Тивериополски Тихон по решение на Светия Синод се установява на послушание в Рилския манастир, защото според устава на БПЦ (чл. 45) кандидатите за митрополит в дадена епархия трябва да напуснат територията й до провеждането на избора за нов митрополит. Епископ Тихон има постоянно местожителство в Щутгарт, Германия.
simeon.jpg
Биографична справка за митрополит Симеон:
Роден в гр. Варна на 17.9.1926 г. с мирско име Христо Димитров Костадинов. Завършил Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, става монах през 1954 г., на следващата 1955 г. е ръкоположен за дякон. През 1957-1959 г. завършва аспирантура в Московската духовна академия. Там през 1958 г. е ръкоположен за йеромонах от покойния руски патриарх Алексий І. От 1959 г. е учител в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" на гара Черепиш, Врачанско, където семинария беше интернирана за 41 години (1950-1991). През 1961 г. е удостоен с архимандритски чин, а от 1966 г. е изпратен за протосингел на Ню-йоркския митрополит Андрей. През 1973 г. е хиротонисан за епископ с титла Главиницки и продължава служението си в разделената вече американска епархия. През 1980 г. е назначен за патриаршески викарий в Западна Европа, където през 1986 г. е избран за митрополит на Западноевропейската епархия. В продължение на години седалището му е в Будапеща, но от 1994 г. той установява и второ седалище в Берлин, сега столица на Германия.

Митрополит Симеон е американски гражданин и през изминалата зима беше шест месеца на лечение и възстановяване в САЩ. Вероятно там ще прекарва старините си.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a3ky 

Разпространяване на статията: