Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
ikoni6.jpgДирекция “Вероизповедания” в Министерския съвет, с помощта на българското посолство в Германия,  успя да върне в страната български икони, които преди повече от 10 години са стигнали по незаконен път до Германия.

Това са всичките шест икони от иконостаса на параклиса “Св. Пантелеймон” в Българската болница “Евлоги и Христо Георгиеви” в Истанбул – Иисус Христос и Света Богородица, св.Йоан Предтеча, св.Климент Охридски, архангелите Михаил и Гавриил – всички в цял ръст. През 1988 г., по време на т. нар. ”възродителен процес” у нас, болницата е била иззета от владение на българската общност в Истанбул. Тогава параклисът е бил демонтиран, иконите пренесени в консулството, но през 1990 – 1991 са изчезнали.

Преди няколко месеца българският свещеник в германския град Касел – отец Славчо Панев, информира дирекция “Вероизповедания”, че е открил църковните книги от параклиса в Истанбул при полски антиквар в Германия. Те носели печата на Българската болница в Цариград. Той ги е откупил и предал в Държавния архив в София. Отец Панев съобщи в дирекцията, че при същия антиквар – Георги Клундер, се намират и 6-те икони, изчезнали преди 15 години и неизвестно как попаднали в Германия. Полският антиквар ги е открил в лошо състояние при турски търговец на старини в Германия, в мазето на неговия антикварен магазин.

След преговори с г-н Клундер, той сваля цената от 10 на 4 хиляди евро.Шестте икони бяха откупени в деня на освещаването на новата българска църква “Свети цар Борис Покръстител“ в Берлин на 26 май т.г.  Впечатлен от загрижеността на България към тези ценности, полският антиквар е поел ангажимент да откупи лично и да ни върне потира от параклиса в Истанбул.

Иконите са от царския олтарен ред и имат размери 140 x 65 см. Рисувани са от известния български художник портретист и пейзажист Стефан Иванов  през 1905 г. Поради неподходящото съхранение през годините им на странстване, иконите имат нужда от консервация и реставрация на отделни участъци.

Дирекция “Вероизповедания” в МС обмисля варианти за съдбата на уникалните икони след като бъдат реставрирани.     

Източник: Пресслужба на Министерския съвет на www.government.bg

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33cdf 

Разпространяване на статията: