Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

ikoni6.jpgДирекция „Вероизповедания“ при Министерския съвет, с помощта на българското посолство в Германия, успя да върне в страната български икони, които преди повече от десет години са стигнали по незаконен път до Германия.

Това са всичките шест икони от иконостаса на параклиса „Св. Пантелеймон“ в българската болница „Евлоги и Христо Георгиеви“ в Истанбул – Иисус Христос и св. Богородица, св. Йоан Предтеча, св. Климент Охридски, архангелите Михаил и Гавриил – всички в цял ръст. През 1988 г., по време на т. нар. „възродителен процес“ у нас, болницата е била иззета от владение на българската общност в Истанбул. Тогава параклисът е бил демонтиран, иконите пренесени в консулството, но през 1990-1991 г. са изчезнали.

Преди няколко месеца българският свещеник в германския град Касел – о. Славчо Панев, информира Дирекция „Вероизповедания“, че е открил църковните книги от параклиса в Истанбул при полски антиквар в Германия. Те носели печата на Българската болница на Босфора. Той ги е откупил и предал в Държавния архив в София. О. Панев съобщи в дирекцията, че при същия антиквар – Георги Клундер, се намират и шестте икони, изчезнали преди петнадесет години и неизвестно как попаднали в Германия. Полският антиквар ги е открил в лошо състояние при турски търговец на старини в Германия, в мазето на неговия антикварен магазин.

След преговори с г-н Клундер, той сваля цената от десет на четири хиляди евро. Шестте икони бяха откупени в деня на освещаването на новата българска църква „Св. цар Борис Покръстител“ в Берлин на 26 май т. г. Впечатлен от загрижеността на България към тези ценности, полският антиквар е поел ангажимент да откупи лично и да ни върне потира от параклиса в Истанбул.

Иконите са от царския олтарен ред и имат размери 140 x 65 см. Рисувани са от известния български художник портретист и пейзажист Стефан Иванов през 1905 г. Поради неподходящото съхранение през годините им на странстване иконите имат нужда от консервация и реставрация на отделни участъци.

Дирекция „Вероизповедания“ при МС обмисля варианти за съдбата на уникалните икони след като те бъдат реставрирани.

Източник: Пресслужба на Министерския съвет на www.government.bg


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33cdf 

Разпространяване на статията: