Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)
митрополит КирилДнес се проведе Първият национален събор на православните сдружения във Варна. Той се организира от Варненска и Великопреславска митрополия, Обществен комитет “Православни ценности” към същата митрополия и фондация “Покров Богородичен”. На форума бяха поканени всички православни сдружения от страната.

Съборът започна без предварително обявена цел  и затова се появиха много предположения на тази тема. Сбъднаха се тези на портала “Двери БГ” (вж. тук). Основната цел на събирането се оказа сформирането на Обединение на православните сдружения с център Варна, което да набира средства за своята (все още неясна) дейност чрез парични средства от сдруженията и чрез проекти към еврофондовете.

Тази крайна цел на сбирката предизвика объркване и протести сред участниците във форума. Те заявиха, че нямат правомощия от своите организации да взимат такова решение, при това не е ясно каква ще е целта и дейностите на това обединение. Отказът да се действа по предначертания план предизвика гнева на организаторите, които подчертаха, че цялото мероприятие е коствало 6 000 лв., които явно са отишли напразно. Директният въпрос към “бунтовниците” беше: “Защо сте дошли, като не правите, каквото трябва?”. Представителите на православните организации изразиха опасение, че мероприятието и обединението се правят без благословението на Св. Синод на БПЦ. Беше им отговорено, че такова благословение не е необходимо, щом имат това на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. “Ако чакаме благословение от Св.Синод на БПЦ, следващата ни среща ще е след 50 години...”, беше отговорът  на организаторите от Варна. Беше предложено сформирането на това обединение да се отложи за следващата среща на православните сдружения. Тъй като Варненска и Великопреславска митрополия не се наема отново да поеме този разход, се реши срещата да е на 30 май в Клисурския манастир, чийто игумен, о. Антим, е участник във форума и се изказа предварително много ласкаво за митрополита-домакин.

Участници в събора се оплакаха пред представител на "Двери БГ", че насилието и натискът спрямо тях  е изключително голям. Било им намекнато, че напразно са дошли до Варна и напразно са яли храната на организаторите, щом не са изпълнили техните очаквания. Това пък стана причина много от гостите да не отидат на планираната вечеря снощи.

В крайна сметка не се стигна до сформиране на Обединение на православните сдружения, това е възможно да стане на следващата среща в Клисурския манастир и след надлежно благословение от Св. Синод на БПЦ.

На форума не присъстваха предварително обявените гости като проф. Г. Бакалов, проф. Огнян Герджиков, проф. Ив. Желев, главният секретар на Св. Синод архимандрит Наум  и др., нямаше и представители на Св. Синод на БПЦ, освен местния архиерей.

Преди избухването на скандала този следобед, се проведоха сутрешни пленарни сесии. Първо ректорът на Софийската духовна семинария архимандрит Сионий изнесе доклад на тема “Издигане на кадровия потенциал в БПЦ”. В него той подчерта, че БПЦ трябва да насочи усилията си към привличане на ромите, които в голямата си част са под влияние на сектантски организации. Ректорът подари на митрополит Кирил снимка на Варненския митрополит Симеон от началото на XX век. Отговаряйки на жеста сегашният Варненски владика каза, че се опитва да подражава на своя достоен предшественик митрополит Симеон в неговите научни и църковни дейности.

В своето изложение Варненският и Великопреславски митрополит Кирил акцентира на това, че сега епархията настоява за въвеждане на задължителен предмет “Религия”, а не вероучение в българското училище, защото е важна не формата, а съдържанието.

Свое изложение направи и игуменът на Клисурския манастир йеромонах Антим. Той започна речта си със своя сентенция: “Няма нищо по-красиво от човек с расо и мозък в главата”, а завърши с източната мъдрост, че е по-доходно хората да си разменят идеи вместо ябълки... Архимандритът подготви почвата за следобедните дебати, като обясни, че ако искаме да ни чуят в обществото, ще трябва да организираме едно тяло, един синдикат, който да ръководи и управлява икономическите интереси на Църквата и да защитава проекти пред еврофондовете.

Следващият доклад беше на Пламен Сивов от фондация “Покров Богородичен”, съорганизатор на събора, на тема “Начини и средства за финансово подпомагане на дейността на БПЦ”.  В нея г-н Сивов разкри, че БПЦ има няколко финансови възможности за развитието на своите дейности. Той цитира данни от медиите, според които БПЦ притежава имоти за  4,3 милиарда евро, но те не се управляват ефективно. Според Пламен Сивов няма никаква прозрачност за това, как се управляват средствата в БПЦ. Лекторът оприличи Църквата ни на “черна кутия”, в която не се знае нито какво влиза, нито какво излиза.

Пламен Сивов отправи въпрос към богословите: да осмислят богословски темата за православните организации у нас и дали те не са знак за криза в нашата Църква, тъй като би следвало техните функции да са поети от отдели на Църквата.

Г-н Михаил Гърков представи “Проектопрограма относно допълнителното финансиране на БПЦ”. В своето изложение той отбеляза, че днес БПЦ се нуждае най-вече от адвокати и икономисти. Той предложи финансирането на БПЦ да става чрез “проект 8 на 1000”, свързан с данък общ доход. Този въпрос не се изясни на всички участници, но явно ще ни бъде разяснен в бъдеще, тъй като митрополит Кирил стоял твърдо зад това предложение.

Утре в 10 ч. организаторите на форума ще дадат пресконференция.

Повече за парацърковните организации четете в статията на гръцкия богослов Христос Янарас тук.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33c3a 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата