Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
Новините в медиите, свързани със срещата на президента Георги Първанов с папа Бенедикт XVI, събрани от информационна агенция "Фокус"


Българският народ ще бъде дълбоко благодарен, ако католическата църква предостави част от мощите на Св. Кирил, заяви президентът Георги Първанов
БТВ

Президентът Георги Първанов се срещна с папа Бенедикт XVI. По време на срещата Първанов заяви, че българският народ ще бъде дълбоко благодарен, ако католическата църква направи жест и предостави на България част от мощите на Свети Кирил. Гробът на светеца е в базиликата "Сан Клементе", където се пазят и част от мощите му. Първанов е на двудневно посещение в Рим и Ватикана по случай 24 май. Петнайсет минути продължи срещата на “четири очи” между президента Георги Първанов и папа Бенедикт XVI. Светият отец прие българската делегация в папската библиотека. Президентът Първанов е третият държавен глава, който има аудиенция при новия папа. Относно идеята да ни бъдат предоставени част от мощите на Св. Кирил, президентът заяви, че тя допада на новия папа и тепърва ще се обсъжда нейното осъществяване. Двамата са говорили още за създаване на Кирило - методиев център у нас, идея, която се зароди още по време на посещението на Йоан - Павел II в България през 2002 година. Бенедикт XVI е приел поканата на президента в бъдеще да посети България. След аудиенцията папата се обърна на френски език към българската делегация: “Аз се моля да бъде благословена вашата страна, хората, които Ви придружават и лично Вие, и целия народ на тази прекрасна страна България”. Президентът подари на Светия отец на Св. Св. Кирил и Методий, които покойния папа Йоан - Павел II обяви за Съпокровители на Европа. Това едва ли е случайно като имаме предвид духовното име, което си избра новия папа. Светците покровители на Европа са трима, а първият сред тях е Св. Бенедикт Норсийски. Освен това, Светият отец получи от президента реплика на Панагюрското златно съкровище. От името на Патриарх Максим, доростолският митрополит Иларион поднесе братски поздрав на новия папа и му пожела дълголетен и благодатен понтификат. После президентът Първанов се срещна и държавния секретар на Ватикана Анджело Содано. В криптата на базиликата на Ватикана българската делегация се поклони на гроба на Йоан - Павел II. Покойният папа е положен в гроба на Йоан ХХІІІ Ронкали, наричан още “български папа”, защото е бил апостолически нунций у нас. Гробът на Йоан - Павел II е и в непосрествена близост до този на първия римски папа - Св. Петър.

Президентът Георги Първанов е поискал част от мощите на Свети Кирил
НТВ
Президентът Георги Първанов е поканил папа Бенедикт XVI да посети България. Държавният глава беше на аудиенция при светия отец във Ватикана. Първанов е в Рим за отбелязването на 24 май. Пред папата той е поискал част от мощите на Свети Кирил, чийто гроб е в римската базилика “Сан Клементе”, да бъдат предоставени на нашата страна.

Новоизбраният папа Бенедикт XVI е приел поканата на президента Първанов да посети България
БНТ
На историческата първа среща между официалната българска делегация и новоизбрания папа Бенедикт XVI светият отец е приел поканата на президента Първанов в бъдеще да посети България. Президентът е отправил тази покана по време на срещата на четири очи, която се състоя между него и папата, преди официалната аудиенция във Ватикана. Георги Първанов е благодарил, че новият папа продължава традицията за двустранни срещи, в навечерието на 24 май. Представители на Българската православна църква предадоха поздравленията на патриарх Максим към Бенедикт XVI и му пожелаха дълъг понтификат.
Ще бъдем благодарни, ако в духа на диалог между католицизма и православието бъде направен жест и на българите бъдат предоставени част от мощите на Св. Кирил. Това е предложил Георги Първанов на срещата “на четири очи”. Според него идеята е допаднала на първия епископ на Рим.
Папа Бенедикт XVI и българският президент са обсъдили също създаването на Кирило-методиевски център в България, с помощта на Ватикана. Светият престол изпитва голяма привързаност към българският народ, увери папата в речта си пред българската делегация. Той я произнесе на френски език, като припомни, че Светите братя Кирил и Методий, Съпокровители на Европа, са изковали в духа на Европа хуманните и културни ценности на българите и другите славянски народи.
Епископът на Вечния град откри още 3 големи акцента в речта си - за особения дълг на България да бъде мост между Изтока и Запада, за преоткрития диалог между Светия престол и българската нация и още нещо - за общия дълг на папа Бенедикт XVI и българския патриарх Максим. “Моля ви да предадете моите чувства на благодарност на представителите на православната църква, които работят за съживяване на диалога между нас и в частност на уважавания български патриарх Негово Светейшество Максим. Ние имаме един общ дълг. Призвани сме да изградим заедно едно по свободно, по-солидарно и по-мирно човечество. В този дух искам да ви уверя, че отправям моите молитви за божествена благословия към вас, хората, които ви придружават и хората на тази прекрасна страна - България”, заяви папа Бенедикт XVI .
Реплика на Панагюрското злато и икона на Св. Св. Кирил и Методий бяха даровете от президента Първанов. Той и съпругата му получиха паметни медальони и огърлица с Разпятие т Светия престол. После цялата делегация се поклони на гроба на папа Йоан Павел Втори и посети Хълма на Гарибалдийците, където е поставен паметник на капитан Петко Войвода. Официалната програма на българската делегация предвижда още среща с Великия магистър на Малтийския орден, а утре ще бъде вълнуващото поклонение на гроба на Свети Кирил в базиликата “Сан Клементе”.

Президентът Георги Първанов разговаря на четири очи с папа Бенедикт ХVІ във Ватикана
Дарик радио
Президентът Георги Първанов разговаря на четири очи с папа Бенедикт ХVІ във Ватикана. По време на срещата държавният глава е поканил светия отец да посети България. Президентът Първанов е заявил, че българският народ ще бъде дълбоко благодарен, ако към страната ни бъде направен жест като ни бъдат предоставени част от мощите на свети Кирил, чийто гроб е в римската базилика “Сан Клементе”.
Президентът и светият отец са разговаряли за създаването на Кирило-Методиев център в България. Идеята се е родила при посещението на папа Йоан Павел II през 2002 г. в България. Папа Бенедикт ХVІ е изразил увереност, че на 1 януари 2007 г. България ще бъде приета за пълноправен член на ЕС. Президентът Първанов и папа Бенедикт XVI са обсъдили ролята на братята Кирил и Методий за развитието на европейския проект и единението на християнството. Държавният глава е благодарил на светия отец за продължаването и в неговия понтификат на дългогодишната традиция за отбелязване на 24 май в Рим.
“Във ваше лице виждам продължително установения добър диалог между католицизма и православието”, е заявил президентът по време на срещата си с главата на Римокатолическата църква. Държавният глава Георги Първанов е подарил на светия отец икона на светите братя Кирил и Методий и реликви от Панагюрското съкровище. След аудиенцията при папа Бенедикт ХVІ държавният глава се срещна с държавния секретар на Ватикана Анджело Судано и се поклони на гроба на папа Йоан Павел II.
В този час започва срещата на президента Първанов с великия магистър на Малтийския орден – един от най-старите рицарски ордени, още от времето на кръстоносните походи, понастоящем една от най-влиятелните организации в хуманитарната и болнична дейност.

Папа Бенедикт ХVІ нарече България мост между Изток и Запад в изказването си по време на аудиенцията на българската делегация, водена от президента Георги Първанов
БНР
Папа Бенедикт ХVІ нарече България мост между Изток и Запад в изказването си по време на аудиенцията на българската делегация, водена от президента Георги Първанов. Той отправи покана към папата да посети България.
Папа Бенедикт ХVІ проведе разговор на четири очи с президента Първанов само в присъствието на преводач, след което прие цялата българска делегация, пред която произнесе приветственото си слово.
Папа Бенедикт ХVІ посрещна първо президентът Първанов, с когото проведе 10-минутен разговор. След това той прие на аудиенция цялата българска делегация. В изказването си на френски той подчерта, че България има политическата и социална мисия България да бъде мост между Изток и Запад. Той отправи пожелание българската нация да успее да внесе в Европа духовните ценности на своята културна идентичност, свързани с наследството на евангелизаторите светите Кирил и Методий. Припомняйки визитата на папа Йоан Павел ІІ в България папата каза “Благодаря на божието провидение, че отново прекратихме приятелския диалог след дългия и труден период на комунистическия режим”. Като се обърна към представителите на Българската православна църква папа Бенедикт ХVІ каза, че католици и православни са призвани да изграждат заедно един по-мирен, по-свободен и по-солидарен свят. Той благослови българския народ и отправи поздрав към патриарх Максим. По думите на президента Георги Първанов, по време на разговора на четири очи, папата е проявил интерес към въпроса за приемането на България към ЕС. Държавният ни глава е поканил папата да посети България и е предложил по този повод, евентуално, да бъдат преместени част от мощите на Свети Кирил в България.


Искаме от Рим мощи на Св. Кирил
Част от мощите на свети Кирил да бъдат предоставени на България, това е поискал президентът Георги Първанов от новоизбрания папа Бенедикт XVI във Ватикана, съобщи специалният пратеник на „Труд" Георги Трайков. „Поканих светия
отец у нас и подчертах, че в духа на тенденцията на диалог един жест като предоставя нето на част от мощите на свети Кирил ще бъде изключително красноречив и ползотворен", сподели веднага след срещата си на четири очи с папата българският държавен глава. Първанов останал с усещането, че идеята за мощите е допаднала на Бенедикт XVI. Такива жестове несъмнено ще укрепят мостовете между Изтока и Запада.
в. Труд - стр. 1

Искаме от Рим мощи на Св. Кирил
Президентът Георги Първанов изрази надежда, че визитата на Бенедикт XVI у нас ще се реализира. Двамата с папата са обсъдили ролята и значението на светите братя Кирил и Методий за развитието на идеята за сближаване на християните. Според Първанов Бенедикт XVI ще продължи диалога между православни и католици. Център на светите братя Като продължение на темата за единение в Европа, президентът ни е припомнил на папата идеята за изграждането у нас на единен център на светите Кирил и Методий. Първанов и папата са обсъдили и членството на България в ЕС. Светият отец е изразил увереност, че ще бъдем приети през 2007 г. Първанов подчерта колко важен е фактът, че Бенедикт XVI продължава традицията на срещи с български делегации в навечерието на празника на българската писменост - 24-и май.
Веднага след разговора с президента папата прие цялата българска делегация в библиотеката на Ватикана. Сред тях бяха първата ни дама Зорка Първанова, зам.-председателката на Народното събрание Камелия Касабова, министърът на образованието Игор Дамянов, Доростолският митрополит Иларион, Софийско-Пловдивският епископ Георги Иовчев, писателят Недялко Йорданов и режисьорът Рангел Вълчанов, певецът Никола Гюзелев. Присъстваха и главните редактори на в. „24 часа" Венелина Гочева, „Труд" - Тошо Тошев, „Стандарт" Тома Томов. Бенедикт XVI говори на френски, а преди това на срещата на четири очи с Първанов - на немски. „Много съм щастлив да ви приема по случай традиционната почит, която се отдава на гроба на Св. Кирил. Вашата визита, г-н президент, е особено знакова, защото е мотивирана от спомена за двамата светци Кирил и Методий -патрони на Европа. Те са работили усилено, за да бъдат общи и да се сближат културните и хуманни ценности на българите с другите славянски народи", каза папата. Той изтъкна, че с просветителска дейност светите братя са съграждали Европа. „Тази Европа, от която България се чувства неразделна част. България играе в същото време една специфична роля, съзнавайки, че е мост между Изтока и Запада", заяви светият отец.
По думите му вчерашната среща е ново потвърждение на добрите връзки между светия престол и България. „Как тогава да не благодарим на Божието провидение за тази наша възможност отново да водим приятелски и конструктивен диалог, след толкова дълъг и труден период на комунистическия режим", добави Бенедикт XVI. Той встъпи в длъжност на 24 април след смъртта на папа Йоан-Павел II на 2 април.
Молитви за цяла България „Искам да ви уверя, че чрез моите молитви и чрез майчината помощ на Дева Мария аз ще призовавам Божията благодат за вас лично, за всички, които днес ви придружават и за целия народ на тази толкова красива земя - на България", завърши словото си папата. Сред антуража му бе и Винуиш Граец, братовчед на премиера Симеон Сакскобургготски по линия на гръцкото кралско семейство. Доростолският митроподикт XVI от името на патриарх Максим. Папата от своя страна изпрати поздрави на Максим. Иларион благодарил, че от 1968 г. БПЦ се радва на честта да почита гроба на Кирил навръх празника 24 май. От името на Максим той е пожелал папата дълголетен и благодетен понтификат. Членовете на делегацията ни целунаха ръка на Бенедикт XVI и получиха благословия. По-късно българите се поклониха пред гроба на Йоан Павел Втори и пред гроба на Св. Петър в криптата на базиликата „Свети Петър". Веднага след Първанов при папата на аудиенция влезе македонският премиер Владо Бучковски. Вечерта президентът ни се срещна и с Великия магистър на Малтийския орден Фра1 Ендрю Бърти.
в. Труд – стр. 1, 28

Искаме си мощи на Кирил
Президентът Георги Първанов поиска от папа Бенедикт XVI частица от мощите на свети Кирил да има и в България. Държавният глава е във Ватикана с делегация за празненствата по случай Деня на славянската писменост и българската култура. "Ще бъдем дълбоко благодарни, ако в духа на тенденцията за диалог и взаимодействие между католицизма и православието получим такъв жест -част от мощите на свети Кирил", му казал Първанов. „Имам усещането, че идеята му допадна", обясни след това президентът. Първанов поканил новия папа да посети страната ни в удобно за него време. Бенедикт XVI приел с благодарност поканата и с вяра, че ще я реализира.
в. 24 часа – стр. 1

Искаме от папата мощи на свети Кирил
Президентът Георги Първанов поиска от папа Бенедикт XVI частица от мощите на свети Кирил да има и в България. На среща в частната библиотека на папата Първанов поканил светия отец у нас. "Ще бъдем дълбоко благодарни, ако в духа на тенденцията за диалог и взаимодействие между католицизма и православието получим такъв жест - част от мощите на свети Кирил", му казал президентът. „Имам усещането, че идеята му допадна", обясни след това Първанов. Ако мощите пристигнат у нас, те вероятно ще бъдат положени в Кирило-Методиев център. Идеята за такъв център, създаден в България с подкрепата на светия престол, се родила по време на посещението на папа Йоан Павел II през 2002 г.
Първанов поканил новия папа да посети страната ни в удобно за него време. Казал му, че това време е около празника на светите братя - 24 май, или поне така сочел опитът на предишния папа. Бенедикт XVI приел с благодарност поканата и с вяра, че ще я реализира. В 11 часа вчера Първанов и съпругата му Зорка влязоха на среща в личната библиотека на папата. За около 15 минути двамата първи се спрели на още няколко пункта по думите на Първанов. Президентът му благодарил за поканата, след което вече лично го поздравил за избора му за глава на Римо-католическата църква. Първанов подчертал колко е важно, че и в негово лице имаме продължител на традицията - в навечерието на празника представители на българските институции да се срещат с папата. Двамата са разговаряли обстойно за ролята на братята Кирил и Методий в развитието на европейския проект, за единението на християнството и за съвременните измерения на тази идея. Папата проявил интерес към членството ни в ЕС. Той вярвал, че през 2007 г. ще сме пълноправен член на съюза. Президентът поднесъл на папата икона на светите братя Кирил и Методий и кутия с копия от Панагюрското съкровище. Папата също му връчил дарове - кутия с 3 медала с лика на папа Йоан Павел II. Мъжете в българската делегация получиха монети също с лика на
предишния папа Причината била, че монетите за тази година вече били отсечени с образа на Йоан Павел II. Ликът на Бенедикт XVI щял да е върху монетите от догодина. Дамите получиха бели броеници с кръст и Богородица. Българската делегация влезе в Апостолическия дворец 5 минути преди президента и съпругата му. Пред библиотеката всички са изчакали да свърши поверителният разговор между двамата. Пред портите на двореца делегацията ни бе посрещната от 12 швейцарски гвардейци в жълто-сини униформи. Цветните им костюми били измислени от командир на гвардията през XIX век. Той разглеждал рисунки на униформи от XVI в., когато е живял и Микеланджело, и се спрял на сегашните.
Затова много хора вярват, че лично Микеланджело е дал проекта за униформа на най-малката гвардия в света - едва 120 души. Освен гвардейците на червения килим бяха подредени 7 благородници, които посрещнаха делегацията и влязоха с нея в папските покои. За първи път папата приема толкова голяма
делегация -15 души. Строгият протокол изисква те да са 10, изключения се правят до 12 души. Поради голямото желание от българска страна Ватиканът наруши протокола си. В делегацията всички бяха облечени в черно, а жените бяха с поли под коленете. При папата влязоха зам.-председателката на НС Камелия Касабова, просветният министър Игор Дамянов, главните редактори на "24 часа" и "Труд" Венелина Гочева и Тошо Тошев, Величка Велянова, директорка на Националния учебен комплекс по култура в Горна баня, ректорът на Софийския университет Боян Биолчев, Дамян Дамянов от университетската болница "Царица Йоанна", софийският епископ Георги Иовчев и кметът на град Раковски Франц Коков, директорът на детския радио-хор към БНР Христо Недялков, режисьорът Рангел Вълчанов, оперният певец Никола Гюзелев, . В делегацията са Велислава Дърева и Недялко Йорданов.
При влизането си в библиотеката всички целунали ръка на светия отец и седнали, за да чуят словото му. Българските организатори бяха довели преводачи и от италиански, и от немски. На срещата с Първанов папата говорил на немски. Словото пред делегацията обаче прочел на френски. Чак накрая речта бе раздадена и на български. Накрая отново всички му целунали ръка. След официалната делегация при папата влязоха и представителите на Българската православна църква - Доростолският митрополит Иларион, епископ Тихон и архимандрит Виктор. Иларион е предал поздрави и благодарности от името на патриарх Максим. Благодарил е, че от 1968 г. БПЦ се радва на възможността да чества празника на Кирил и Методий, като идва на гроба на свети Кирил. Изказал почитания по случай възкачването на Бенедикт XVI на престола и му пожелал дълголетен и благодатен понтификат. Накрая духовниците му подарили икона на света Богородица и книги, сред които томче със стихове на Иларион. След аудиенцията при папата делегацията ни слезе един етаж по-долу в апостолическия дворец, където се срещна с държавния секретар на Ватикана Анджело Содано. Президентският подарък за него бе чиния с ритон. После
всички се поклониха на гроба на Йоан Павел II в криптата на базиликата "Св. Петър". Първанов и придружаващите го поднесоха цветя и на паметника на капитан Петко войвода в Рим. В късния следобед президентът се срещна с Великия магистър на Малтийския орден в Рим Ендрю Бърти, на когото поднесе ритон реплика от тракийското златно съкровище.
в. 24 часа – стр. 2 - 3

Искаме си мощите на свети Кирил
Президентът Георги Първанов поиска от Н. Св. папа Бенедикт XVI частица от мощите на свети Кирил да бъде дарена на България. На аудиенция държавният глава покани Светия отец да дойде у нас. Папата се отнесъл благосклонно към идеята да дари мощи на светеца
в. Стандарт – стр. 1

Проф. Божидар ДИМИТРОВ директор на НИМ: Мястото на светинята е в църква
- Проф. Димитров, как се отнасяте към обещанието на папа Бенедикт XVI да ни подари мощи на Св. Кирил?
- Мястото на мощите е в България, но мисля, че трябва да ги положат в църква, за да могат вярващите да им се кланят и да се молят пред тях, както е нормално за свети мощи. Иначе те са най-ценното, което духовен глава може да подари. Затова вече покойният папа Йоан-Павел II ни донесе при посещението си част от мощите на Св. Дазий, който е родом от Силистра. Още тогава обаче се говореше, че трябва да ни даде от мощите на Св. Кирил. Много хора се разочароваха, че избра друг светец. Той подари костица от Св. Кирил на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Солун. Като се имат предвид заслугите на философа към нашето общество, нормално е ние също да разполагаме с подобна светиня.
- Кой трябва да реши за мястото на светините?
- Зависи на кого папа Бенедикт XVI ще ги подари. Все пак обаче мисля, че Светият синод като духовна институция трябва да реши къде ще отидат тези светини.
- Според вас кое е най-подходящото място за мощите?
- Някой от храмовете, които носят името на Солунските братя. Може и да ги вградят в основата на колоната, която държи престолната маса в олтара на някоя новострояща се църква.
в. Стандарт – стр. 2

Папата ни дарява мощи на Св. Кирил
РИМ. Мощи на свети Кирил могат да бъдат дарени на България и върнати у нас. Президентът Георги Първанов се срещна с папа Бенедикт XVI на четири очи вчера. По време на аудиенцията при Светия отец държавният глава е заявил, че българският народ ще бъде дълбоко благодарен, ако страната ни получи като скъп дар част от мощите на светеца. Това ще бъде изключителен жест, който народът ни ще оцени, заяви президентът Първанов. Тленните останки на Св. Кирил се намират в римската базилика "Сан Клементе". Светият отец се е отнесъл благосклонно към идеята. Той не е определил срок, в който пренасянето на светините може да се осъществи, но и не е отказал ценния дар. Президентът и
Н. Св. папа Бенедикт XVI обсъдиха възможността у нас да се създаде Кирило-Методиев център, където да се разположат мощите. Тази идея се е родила още при посещението на папа Йоан-Павел II у нас през 2002 г. Президентът е поканил неговия приемник папа Бенедикт XVI също да посети България. Срещата ни показва хилядолетната връзка и духовна близост между римските папи и благородния народ, който представлявате, каза папата пред българската делегация. Първанов е третият държавник, който се срещна с папа Бенедикт XVI, след президентите на Италия и ЮАР. Държавният глава подари на Светия отец икона на светите братя Кирил и Методий и реплики от Панагюрското съкровище. Първанов се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано. След това делегацията се поклони на гроба на папа Йоан-Павел Втори в Базиликата на Ватикана. В рамките на визитата са предвидени още разговори с великия магистър на Малтийския суверенен военен орден принц Фра Ендрю Бърти.
в. Стандарт – стр. 2

Поискахме мощите на Свети Кирил от Рим
Президентът Георги Първанов поиска от папа Бенедикт XVI част от мощите на Свети Кирил, чийто гроб е в римската базилика "Сан Клементе". Държавният ни глава е заявил, че българският народ ще бъде дълбоко благодарен, ако към страната ни бъде направен подобен жест. Вчера президентът разговаря на четири очи с новия папа на Ватикана. Той е третият държавен глава след президентите на Италия и ЮАР, който влиза на аудиенция с новоизбрания глава на Римокатолическата църква.
Президентът и Светия отец са обсъдили ролята на братята Кирил и Методий за развитието на европейския проект и единението на християнството. Президентът Първанов е благодарил на папата за продължаването и в неговия понтификат на дългогодишната традиция за отбелязване на 24 май в Рим. Първанов подарил на папа Бенедикт XVI икона на светите братя Кирил и Методий и копия на предмети от Панагюрското съкровище. След ауиенцията папа Бенедикт XVI прие цялата българска делегация и отправи поздрав и благословия към българския народ. Държавният глава е поканил Светия отец да посети България. Двамата са разговаряли още за създаването с помощта на Светия престол на Кирило-методиев център в България. Идеята за подобна инициатива се е родила при посещението на папа Йоан Павел Втори у нас през 2002 година. Папа Бенедикт XVI е изразил увереност, че на 1 януари 2007 година България ще бъде приета за пълноправен член на Европейския съюз.
в. Телеграф - стр. 6

Първанов поиска от папата част от мощите на Кирил
Президентът Георги Първанов разговаря на четири очи с папа Бенедикт ХVI във Ватикана вчера. По време на срещата държавният глава е поканил светия отец да посети България. Президентът Първанов е заявил, че българският народ ще бъде дълбоко благодарен, ако към страната ни бъде направен жест като ни бъдат предоставени част от мощите на Св. Кирил, чийто гроб е в римската базилика "Сан Клементе".
Президентът и светият отец са разговаряли за създаването на Кирило-Методиев център в България. Идеята за подобна институция се е родила при посещението на папа Йоан - Павел II у нас през 2002 г. Папа Бенедикт ХVI е изразил увереност, че на 1 януари 2007 г. България ще бъде приета за пълноправен член на ЕС. Президентът и светият отец са обсъдили ролята на братята Кирил и Методий за развитието на европейския проект и единението на християнството. Президентът Първанов е благодарил на Светия отец за продължаването и в неговия понтификат на дългогодишната традиция за отбелязване на 24 май в Рим. "Във ваше лице виждам продължително установения добър диалог между католицизма и православието", е заявил президентът Първанов. Държавният глава е подарил на светия отец икона на светите братя Кирил и Методий и реликви от Панагюрското съкровище. След аудиенцията при папа Бенедикт ХVI държавният глава се срещна с държавния секретар на Ватикана Анджело Содано и се поклони на гроба на папа Йоан Павел II.
Министърът на образованието Игор Дамянов, който също е в Рим в състава на правителствената делегация по случай 24 май, поднесе подаръци на римската базилика "Сан Клементе" - църковна утвар, църковен кръст, два свещника, кадилница и потир, изработени от професионалната гимназия в Своге. Министър Дамянов носи за църквата и CD със записи на църковнославянски песнопения, изпълнени от детския хор към Ловешката митрополия.
в. Монитор - стр. 6

Папа Бенедикт Шестнайсети прие на аудиенция Георги Първанов
Папа Бенедикт Шестнайсти прие вчера на аудиенция президента Георги Първанов.
След разговора между двамата на папата бяха представени съпругата на президента Зорка Първанова и членовете на българската делегация за празненствата в Рим по случай Деня на славянската писменост и българската култура, сред които са политици, духовници, дейци на куртурата и журналисти.
Бенедикт Шестнайсети се обърна към присъстващите с приветствено слово, произнесено на френски, официалният език на ватиканската дипломация. Доволен съм да Ви приветствам по случай традиционното Ви поклонение на гроба на Свети Кирил и Ви поздравявам сърдечно. Срещата ни показва хилядолетната връзка на духовна близост, която винаги е свързвала римските папи и благородния народ, който представлявате, каза в словото на Бенедикт Шестнайсети.
Апостолическата църква храни голямо уважение към българския народ. От папа Климент Първи до днес духовниците от Рим постоянно са водили диалог с жителите на древна Тракия. Вашето посещение днес, господин президент, е още по-значимо, тъй като е мотивирано от
спомена за двамата светци Кирил и Методий. Може да се каже, че с евангелизаторската им дейност е била създадена Европа, онази Европа, в която сега България се чувства активна страна, заяви папата. България осъзнава, че има пред останалите народи задължението да бъде мост между Запада и Изтока. Обръщайки се към Вас, искам да насърча народа Ви да продължи с доверие да изпълнява тази специфична социална и политическа мисия, изтъкна главата на Римокатолическата църква.
Той посочи, че сегашната му среща с българския държавен глава, състояла се
три години след посещението в България на папа Йоан Павел Втори, е ново потвърждение на добрите отношения между Светия престол и България, поредна възможност за възобновяване на приятелския и конструктивен диалог „след дългия и труден период на комунизма".
Моля Ви да предадете благодарността ми на представителите на българската православна църква и конкретно на патриарх Максим. Ние имаме обща цел - да изградим заедно по-свободен, по-мирен и по-солидарен свят. В тази перспектива искам да изразя искреното си пожелание България да продължи да представя в Европа културните и духовните ценности, които формират идентичността й, посочва в словото си папата.
По време на среща на четири очи държавният глава е поканил светия отец да посети България. Президентът Първанов е заявил, че българският народ ще бъде дълбоко благодарен, ако към страната ни бъде направен жест като ни бъдат предоставени част от мощите на Св. Кирил, чийто гроб е в римската базилика „Сан Клементе".
Президентът и светият отец са разговаряли и за създаването на Кирило-Методиев център в България. Идеята за подобна институция се е родила при посещението на папа Йоан-Павел II у нас през 2002 г. Президентът и светият отец са обсъдили ролята на братята Кирил и Методий за развитието на европейския проект и единението на християнството. Президентът Първанов е благодарил на светия отец за продължаването и в неговия понтификат на дългогодишната традиция за отбелязване на 24 май в Рим. Във ваше лице виждам продължително установения добър диалог между католицизма и православието, е заявил президентът Първанов. Държавният глава е подарил на светия отец икона на светите братя Кирил и Методий и реликви от Панагюрското съкровище.
След аудиенцията президентът Първанов и делегацията се поклониха в базиликата Свети Петър пред гроба на папа Йоан-Павел Втори, който през 1980 г. провъзгласи за съпокровители на Европа Светите братя Кирил и Методий, присъединявайки ги към покровителя Свети Бенедикт.
На хълма Джаниколо, непосредствено до Ватикана, българските пратеници положиха цветя през паметника на Капитан Петко войвода, издигнат в Алеята на гарибалдийците.
в. Струма – стр. 5

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33y9y 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]