Мобилно меню

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (8 Votes)
Великденските новини в медиите, събрани от информационна агенция "Фокус"

Агенция "Фокус"
Камбанен звън възвести Възкресение Христово

С тържествена Пасхална литургия и звън на камбани в православните храмове на страната беше отбелязано Възкресение Христово. Точно в полунощ настъпи най-големият празник на православната църква - Великден, Възкресение Христово.
Хиляди вярващи посрещнаха празника в столичните църкви. Българският патриарх Максим отслужи тържествена Света литургия в храм-паметника “Свети Александър Невски”.
Екипът на Агенция “Фокус” честити на всички българи светлия християнски празник и им пожелава здраве, радост, щастие и много любов помежду им.

Агенция "Фокус"
Варненският митрополит Кирил се завърна от Йерусалим със Свещен огън, донесен от Божия гроб

Варненският и великопреславски митрополит Кирил се завърна тази вечер от Йерусалим със Свещен огън, донесен от Божия гроб. Митрополит Кирил пристигна на летище "Варна" с чартърен полет на “Хемус Еър” от Тел Авив в 22.10 часа. С Свещения огън ще бъдат запалени свещите в катедралния храм “Св. Успение Богородично” във Варна. Свещеници от Търговище, Добрич и Шумен посрещнаха митрополита на летището, за да вземат огъня и да го отнесат в местните църкви.
Варненци ще приемат благодатния огън в катедралния храм, след което митрополит Кирил ще започне Великденската служба, чието начало е предсказанието за бъдещото възкресение. За първи път пред храма ще бъде издигнато знамето на митрополията. То представлява изображение на преславския кръст върху бял фон с две червени ивици.

БТВ - Новините – 19.30
Православните християни се готвят да посрещнат Великден
Остават само няколко часа до големия празник на Христовото възкресение.
Водещ: Наживо от Петропавловския манастир включваме нашите репортери Диана Дончева и Борислав Лазаров. Диана, Боби, каква е обстановката в навечерието на големия християнски празник?
Борислав Лазаров: Обстановката тук е наистина празнична. Всеки момент очаквам тук да пристигнат много гости тук, хора от цялата страна, защото това е манастирът, девическият манастир, който носи името на светите апостоли Петър и Павел. Ние сме тук, в това място, което е прочуто със своята духовност и е изиграло огромна роля в духовната и всякаква друга история на България.
Диана Дончева: Днес е Велика събота, Великден, защото Възкресението Христово носи просветление. Легендата разказва, според Библията също е така, че рано призори на Великата събота светата Дева Мария и Мария Магдалена отишли да видят Христовия гроб. Пред пещерата установили, че големият камък, който затваря входа към пещерата, където е тялото Христово, е отместен. Върху него стоял ангел, който им казал: “Знам, че вие търсите Христос. Няма да го намерите, защото той възкръсна от мъртвите”. След което чули свети глас, който им казал: “Радвайте се!”. В църковните песнопения Великден се нарича “Пасха на радостта, на изкуплението”.
Борислав Лазаров: Девическият манастир “Св. Св. Апостол Петър и Павел” е един от 14-те манастира в околностите на Велико Търново, които са изградени по време на Второто българско царство, това е 12-14 век. Манастирът е едно чудесно място и за туристите, които тази вечер ще пристигнат както от цялата страна, така и от чужбина, за да присъстват на пасхалното богослужение, за което малко по-късно ще поговорим малко повече за него. Между другото точно до храма “Св. Св. Апостол Петър и Павел” се намира една 31-метрова, която през земетресението през 1913 г., както и този храм, са били разрушени.
Диана Дончева: След това идва турско робство. През турско робство три пъти е бил опожаряван манастира, имало е три въстания тук. Първото въстание е през 1700 г., водено е от Мирчо войводата, вдовицата Мара и сина й Стоян. През 1862 г. тук е имало второ въстание, водено от капитан Дядо Никола. Следва още едно въстание, а през 1869-70 г. тук е намирал убежище апостолът Левски. През 1960 г. манастирът става девически. Ето какво видяхме и какви интересни хора намерихме тук, в манастира.
Петропавловският манастир преди години е бил мъжко царство, сега е женска обител. Когато майка Пелагия и сестра Магдалена дошли тук, всичко било разрушено. С усилията, с вярата им възстановили манастира. Пелагия била болна от туберколоза. Тук оздравяла като по чудо.
Диана Дончева: Как попадна, защо дойде тука, това призвание ли ти е, какво се случи?
Майка Пелагия: Това е напълно призвание. Още от мъничка не исках да се женя, исках да работя за Бога.
Диана Дончева: На колко години отиде за първи път в манастира?
Майка Пелагия: 16-17 години.
В манастира живеят още 4 монахини. Сестра Серафима, въпреки че е вече на 78 години, не спира да работи в градинката, в която сеят лук, домати и картофи. Тя не се плаши от работата, някога е била кранистка.
Сестра Серафима: Трудничко е, ама справям се, какво да правя.
Диана Дончева: Колко часа на крана работеше на ден?
Сестра Серафима: Ами до обед – от сутрин до обед, след това – другата смяна.
Диана Дончева: Мъжете как го приемаха това – едно младо момиче на крана?
Сестра Серафима: Ами как ще го приемат – те си работят долу, ние сме горе на крана, работим си, добре е.
Само по празници тук е оживено. В делници е спокойно и свещено и ако замълчи човек, сякаш чува освен птичките и тихата божия благословия.
Диана Дончева: Светата литургия започва в 23.30 часа през нощта. На всички, които имат възможност да дойдат, нека да дойдат при нас да посрещнем заедно Великден.
Борислав Лазаров: Вие ще можете да наблюдавате, драги зрители, наживо след 23.30 цялото пасхално богослужение в храма “Св. Св. Апостол Петър и Павел”, който е бил дълго време реконструиран заедно и с 31-метровата кула, която се намира в девическия манастир.
Водещ: Благодаря, Боби, благодаря, Диана, двамата ще посрещнат Великден в църквата в петропавловския манастир край Велико Търново.

БТВ - Новините – 19.30
В храма “Свети Седмочисленици” в София Светата Великденска литургия започва след броени часове.
В храма “Свети Седмочисленици” в София Светата Великденска литургия започва след броени часове. Сега там е Канна Рачева, здравей Канна.
Канна Рачева: Добър вечер и от мен, Венелине. Четири часа остават до Възкресение Христово. В 23.30 часа и тук, и във всички църкви ще започне пасхалната литургия за Великден. В София вече заваля дъжд и в този момент в църквата “Свети Седмочисленици” няма хора, но вярващите са вътре, за да запалят още една свещ и да запалят още една молитва в очакване на възкресението. Сега до мен е отец Иван. Добър вечер, отче.
Отец Иван: Добър вечер.
Канна Рачева: Нека в оставащите часове да напомним на всички защо вече две хиляди години Възкресение остава най-големият християнски празник.
Отец Иван: Празникът на Христовото възкресение скоро отново ще освети сърцата ни с неизказана радост. Възкресение Христово е най-големият християнски празник, защото възкресението Христово на нашия Господ Исус Христос е най-светлото събитие в духовната история на човечеството, а то е и основна истина на нашата вяра. Защото както казва св. Апостол Павел “Ако Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра”. Христос веднъж възкръсна от мъртвите, вече не умира, смъртта вече няма власт над него. Възкресението Христово е завършек на изкуплението Господ Исус Христос, триумф на правдата над неправдата, утвърждение на безсмъртието и залог и за нашето бъдещо възкресение. Изобщо Великденът е денят, който Господ е създал и сътворил, за да се зарадваме и да се развеселим в него. Затова и заради всичко това Възкресение Христово е празник на празниците и тържество на тържествата.
Канна Рачева: Отче, искате ли да кажете нещо или да пожелаете нещо на вярващите в тези оставащи няколко часа до тазгодишния Великден?
Отец Иван: Да. Преди всичко желая на всички от сърце да имат пасхална радост, защото Възкресение Христово е за всяка една душа. Нека всички, които ще посетят Божиите храмове и запалят свещиците от незалязващата Христова светлина, да отнесат тези пламъчета вкъщи с благопожелание за здраве, успехи, мир, радост във възкръсналия наш Господ и спасител.
Канна Рачева: Благодаря много. Засега това е оттук, ще се видим отново в 22 часа в бТВ Новините.

БТВ - Новините – 19.30
Голямото събитие, което се очаква тази вечер във Варна е пристигането на йерусалимския огън
Водещ: Голямото събитие, което се очаква тази вечер във Варна е пристигането на йерусалимския огън. В следобедните часове той тръгна от Божи гроб към всички православни краища на света. Очакват го и хората във Варна. Оттам включваме на живо Миролюба Бенатова и Константин Караджов. Мира, Косьо, здравейте.
Миролюба Бенатова: С Косьо се намира във варненския храм "Свето Успение Богородично" и сме тук, както вече разбрахме, защото се очаква тази вечер за първи път в България от Йерусалим да пристигне небесният огън. Огънят е от параклиса, издигнат на мястото, където се смята, че е бил погребан Христос. Също така се смята, че това е едно от чудесата на света, тъй като този огън не топли и не изгаря.
Константин Караджов: Варненският великопреславски митрополит Кирил в момента пътува от Израел за България и се очаква да пристигне с огъня около 22 часа. На варненското летище той ще бъде очакван от свещеници от Добрич, Търговище, Шумен и Провадия, на които ще предаде от небесния огън. Те ще го занесат в своите църкви и ще го предадат на миряните там в часа на Възкресението.
Катедралният храм “Свето Успение Богородично”, е първата катедрала построена у нас след Освобождението на България от турско робство. построена е доста преди "Александър Невски" в столицата.
Основите на катедралата във Варна са положени още през 1880 г. Сторил го е лично княз Александър Батенберг.
“Както знаете по време на турското робство православните храмове са били малки. Дори под земята. Като пример мога да дам катедралния храм в град Русе, за да влезеш в този храм трябва да извърши 30-40 стъпала надолу”, разказва отец Иван, катедрален храм “Свето Успение Богородично”.
Първото богослужение тук се провежда през 1886 г. Любопитното е, че навремето катедралата служи като символ на отделянето на Българската екзархия от гръцката. А сега в храма идват много гърци и за тях се четат богослужения на гръцки език. Тук служат петима свещеници и един дякон.
Вътрешното оформление и обзавеждането на храма продължава десетилетия. Една от най-големите ценности на варненската катедрала са фреските, изпълнени под ръководството на професор Ростовцев.
“Интересното за нашия храм са каменните блокове. Този храм действително е величествен. Тези каменни блокове са взети от тогавашната крепостна стена на град Варна. 13 са взети от Велики Преслав.
От камбанарията на храма се открива гледка към цяла Варна. В полунощ тези камбани ще възвестят отново Възкресението на Христос”, казва отец Иван.
Би Ти Ви ще предава пряко посрещането на огъня във варненския храм “Свето Успение Богородично”.

Нова ТВ – “Календар” – 19.15
Уникални библейски сюжети върху щраусови яйца рисува жена от Асеновград
Уникални библейски сюжети върху щраусови яйца рисува жена от Асеновград. За всеки Великден Мария Пашова боядисва над 20 яйца, които превръща в домашни сувенири.
Мария Пашова започва да рисува библейски сцени върху щраусови яйца преди три години. Първото, което е нарисувала е запазила за себе си. На него е нарисувала:
Мария Пашова: Възкресението на Лазар и това си ми е любимото, като че ли.
За да боядиса едно яйце, са й нужни около 15-20 дни. Всичко се прави на ръка, обяснява Мария Пашова. Част от библейските сюжети копира от различни фотоси. Жената споделя, че преди да хване четкат задължително се прекръства. Тя не скри технологията, която използва при рисуването на щраусовите яйца.
Мария Пашова: Пак си го измивам, продухвам го, изчаквам го да изсъхне. След това се грундира със специален грунд, след грундирането вече се нанася мотива, който се иска да се нарисува, след това се сяда в добро настроение и започваш да рисуваш.
Голяма част от щраусовите яйца Мария е запазила за себе си, а други е дарила на няколко църкви и манастири в Асеновград.

Нова ТВ – “Календар” – 19.15
Днес е “Велика събота”
Днес е “Велика събота”. Християнската религия отбелязва деня с възпоменание за погребението на Исус. Според библията на “Велика събота” Богородица и Мария Магдалена отиват на гроба на Христос намират го празен и пред тях се появява Ангел, който им казва, че Исус е възкръснал. Според българската народна традиция на този ден жените ходят на гробищата и раздават яйца и питки за мъртвите. Вярващите се пречистват, но после продължават до полунощ, когато Христос възкръсва. Вечерта се отслужва тържествена пасхална служба. Съществува и легенда, според която над мястото на “Божи гроб” в Йерусалим и издигнат малък параклис, а над него храм. Всяка година на този ден православните получават благодатен огън. Тази вечер НТВ ще предава на живо службата от храм “Света Неделя”.

БНТ - По света и у нас
В църквата на Божи гроб в Eрусалим православни от цял свят се събраха за празника “Слизането на благодатния огън”.
В църквата на Божи гроб в Eрусалим православни от цял свят се събраха за празника “Слизането на благодатния огън”. Той е изключително почитан в православния свят. За първи път тази година церемонията беше излъчвана директно в пет православни страни – България, Русия, Украйна, Грузия и Сърбия. Предаването от Eрусалим се осъществява за първи път в български телевизионен ефир, а изключителните права за излъчване у нас са на Българската национална телевизия.
Почитат го като най-голямото чудо в света след Възкресението Христово. Православните вярват, че всяка година на Велика събота в параклиса при Божи гроб, направо от небето, слиза благодатният и невеществен огън. Същата божествена, неръкотворна светлина, която изпълвала гроба Господен, когато синът божий възкръсва. Многобройни научни експерименти се опитват да разкрият тайната на чудото - едни го свързват със статично електричество, други - със смесване на бял и жълт фосфор, които сами се възпламеняват във въздуха. Но за вярващите "Слизането на небесния огън" остава чудо, което няма нужда от рационално обяснение. Подготовката за слизането на благодатния огън започва сутринта на Велика събота. Охраната на най-святото за християните място поемат израелски полицаи. За да се избегне и най-малкото подозрение, че огънят се запалва от човек, а не от само себе си, параклисът на Божи гроб щателно се проверява за всякакви запалителни средства. Право да направят този оглед от стари времена имат представителите на мюсюлманската общност в Ерусалим. След това вратите на Божи гроб се запечатват с голяма пита пчелен восък. Върху него слагат печатите си духовници от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Печатът означава, че всички кандила в параклиса са изгасени и вътре няма нищо, което би запалило огън по обичайния начин. След това идва ред на православните арабски младежи. На висок глас те свидетелстват на всички в храма, че няма друга вяра, освeн православната, и че месията Христос е единственият Бог. Час по-късно в църквата идва и православният патриарх на Ерусалим. По стара традиция единствените, които имат право да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. След като три пъти обходи Божи гроб, ерусалимският патриарх Ириней влиза в параклиса. Отвън всички бяха в напрегнато очакване - според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден за човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Ерусалимският патриарх застава на колене пред мястото, където три дни е лежало Христовото тяло и горещо се моли Бог и тази година да бъде милостив към света, да изпрати благодатния си огън и да обнови човечеството с вяра и добрина. Какво става в параклиса на Божи гроб вижда само ерусалимският патриарх - според поверията едно от кандилата над Божи гроб се запалва от само себе си. Известно време този пламък не топли и не изгаря. С него патриархът запалва снопчетата от по 33 свещи, които държи в ръцете си. После го изнася на поклонниците в храма. От тук разнасят огъня във всички параклиси в голямата църква на Божи гроб и с него запалват изгасените кандила. Тази година за първи път благодатният огън ще бъде пренесен директно от Ерусалим в България. В олтара на църквата "Свето Възкресение", която е точно срещу Божи гроб, Варненско-преславският митрополит Кирил е получил благодатния огън лично от ерусалимския патриарх Ириней. Пламъкът ще бъде транспортиран в огнеупорен съд с чартърен полет от Тел Авив във Варна тази вечер. Това е лична инициатива на Варненския митрополит, тъй като Светият синод от години няма решение благодатният огън да бъдe пренесен официално в София и от тук да бъде раздаден на всички български епархии, каквато традиция имат други православни църкви. Утре в 11.00 часа българският патриарх Максим ще посрещне благодатния огън в столичния храм "Св. Неделя". В столицата невещественият пламък идва с посредничеството на Неврокопския митрополит Натанаил, който също по своя инициатива го получава от Гърция. Тази година в Ерусалим в състава на руската делегация беше представителят на българската църква в Москва архимадрит Игнатий.

БНТ - По света и у нас
БНТ реставрира уникално празнично Евангелие на Матея от 1872 година, принадлежащо на манастира “Покров Богородичен” в село Ресилово
Уникално празнично Евангелие на Матея от 1872 година, принадлежащо на манастира “Покров Богородичен” в село Ресилово, реставрира Българската национална телевизия. В навечерието на най-големия християнски празник Великден евангелието беше върнато на монахините. Преди около 6 месеца баба Мария, която се грижи за манастира, донася евангелието в печатницата на Националната телевизия. То е в окаяно състояние –с разкъсани страници, с повреден обков. Шефът на печатницата Чудомир Коцев решава той и хората му да помогнат и да реставрират евангелието безвъзмездно. Чудомир Коцев: Това се оказа не по силите само на печатницата, трябваше да заангажирам колеги и приятели от други отдели, които ми помогнаха и след 6-месечен труд се получи това прекрасно нещо.Евангелието е подаръкът за Великден от Българската национална телевизия за манастира. Чудомир Коцев: За мен е напълно възстановено и реставрирано и се превърна в една ценност, която би трябвало да се съхранява дълги години.
Страниците са реставрирани от книговезеца Илия Кръстев, който ги е подлепвал със специална японска копирна хартия. Кръстев е реставрирал и “История славянобългарска”, която България върна в Зограф. Консултант за Евангелието е бил отец Венцислав, който подредил разместените му страници. Иконите на корицата са направени от художниците Стоян Попов и Христина Михайлова. Илия Кръстев: Въпросът беше, че ние го направихме точно по канона, както трябва, в постите сме рисували самите иконки и детайлите. Ресиловският манастир се намира близо до Дупница. Създаден в началото на века, горял по фердинандово време, манастирът е възстановен през 1932 г., но чак преди десет години започва истинското му възстановяване. Връзките му с телевизията са отдавна. Печатницата е реставрирала досега 50 манастирски книги. Сега е донесено и евангелието. Монахиня: Бог да ви възнагради стократно, майката Божия, гледай, как го нагласихте. Въпрос: Доволни ли сте от това, което получавате?Монахиня: Много сме доволни, много. Бог и майката Божия най ще са ви доволни, и ние. Монахините решават да оставят евангелието в църквата ”Покров Богородичен“ към манастира. Слагат го на специално място, но казват, че после ще го приберат за по- сигурно, тъй като е твърде ценно. То е от XIX век, печатано е при двора на руския император Александър Втори, било е на първите монахини в манастира, но 40 години от историята му се губят. Никой не знае къде е било през това време. Сестра Пелагия: През шейсет и някоя година е било откраднато от манастира и сега преди две или може би три години го намерихме пред вратата на църквата – някой го е оставил – оставено през нощта или сутринта рано. Така евангелието се връща отново в манастира, но съсипано. Оттук нататък историята я знаете. Тъй като е само Евангелие на Матея, а не и на четиримата евангелисти, то няма да се използва по време на богослужение, но ще го четат и ще се молят над него монахините. С голяма благодарност те записаха имената на хората работили по святата книга в летописа на манастира.

БНТ - По света и у нас
За първи път християните в Кърджали ще могат да видят частиците от светия кръст, открити при археологически разкопки на Перперикон
Тази нощ за първи път християните в Кърджали ще могат да видят частиците от светия кръст, открити при археологически разкопки на Перперикон, а Българската национална телевизия е единствената, която разполага с кадри от тях... Преди три години те бяха пренесени с литийно шествие до храма "Успение Богородично".
В дърворезбовано ковчеже се пазят частиците от светия кръст. Те се намират в специална стъкленица, а до тях е и кухият кръст от XI век, в който бяха намерени парченцата дърво. Техният анализ и църковната практика от средновековието накараха археолозите да потвърдят, че вероятно те са част от най-голямата християнска светиня – честния кръст господен. Решението да бъдат показани на вярващите точно тази вечер отец Боян Саръев обясни така.
отец Боян Саръев: Ами, защото беше ни подсказано свише, че действително частиците от светия кръст господен трябва да се покажат на великия ден, който е велик за всеки вярващ християнин.
Десетки хора от България пристигат в духовния център, за посрещнат Великден и се поклонят пред частиците от кръста. Тук вече се разказва за няколко случая, при които вярващи са получили изцеление и помощ от светините, съхранявани в храма.

БТВ - Новините – 22.30
В манастира “Свети апостоли Петър и Павел” край Велико Търново вече пристигат богомолци, за да посрещнат заедно новината за Възкресението на божия син
В манастира “Свети апостоли Петър и Павел” край Велико Търново вече пристигат богомолци, за да посрещнат заедно новината за Възкресението на божия син. Диана Дончева и Борислав Лазаров са в манастирската обител. Здравейте отново.
Борислав Лазаров: Добър вечер.
Диана Дончева: Здравейте. Ние сме в свещеното място лясковския манастир “Свети апостоли Петър и Павел”. Този манастир спокойно може да влезе в учебниците по История със своята интересна и стара история. Този манастир е претърпял едно земетресение и три опожарявания по време на турското робство. Оттук са тръгнали четите на войводите капитан Дядо Никола и Мирчо войвода. По-късно тук през 1869-70 г. тук е намирал убежище апостолът Левски. Тук е имало и килийно училище, а книгите по църковно вероучение с донесени от Русия. По някои от тях се четат литургии и днес. Тук на всяка цена държи майка Пелагия игуменката на манастира са споменем и един човек лясковачнин виден Енчо Стайков, който през 1960 г. помогнал много със средства, с хора, с ентусиазъм в това разрушено място отново да се върне живота и да стане света обител, която днес посещават много миряни, за да отдадат почит на Исус Христос, за да повярват отново във възкресението и в светлината, която идва след Великден.
Сега при мен е едно прекрасно момиче, от село Мерданяне е дошло на гости. Нека преди това да кажа още веднъж. Много е бедно присъствието на лясковчани. Ако може да дойдат тук на това свято място, да има повече хора на светата литургия след малко. Това до мен е Аделина. Всички, които идват тук са с по едно червено яйце, а Аделина дойде с една цяла кошничка с шарени яйца, които е боядисала заедно с кого?
Аделина: Заедно с майка ми и брат ми.
Диана Дончева: Кой те е научил какво означава червеното яйце.
Аделина: Червеното яйце е символът на живота и също така на здравето и плодородието, затова първото яйце, което се боядисва е червено и с него се намазват лицата на децата и бузките им.
Диана Дончева: Бабата ти какво още ти е разказвала?
Аделина: Първото яйце е червено, защото, когато Исус Христос е разпнат, кръвта му пада върху камъните, които са по земята и се оцветяват в червено.
Диана Дончева: А тука има и едно листенце здравец, защо си го сложила?
Аделина: Защото яйцата са символ на живот, а здравецът е символът на здравето и затова – хората да бъдат живи и здрави, затова се слага здравец на яйцата.
Диана Дончева: Ти защо ходиш на църква с мама и баба?
Аделина: Първо, ние ходим на църква цялото семейство защото това е един семеен празник и повод да се съберем всички и да отправим всички нашите молитви и желания.
Диана Дончева: Това беше Аделина от с. Мерданя.
Борислав Лазаров: До мен е Илия Илев, който е дошъл от Горна Оряховска тук в храма. Защо избрахте точно този храм?
Илия Илев: Знаете ли, това е едно прекрасно място и аз много често съм тук. Предпочетох го и тази вечер да бъда сред хората дошли също тук и се надявам да прекараме прекрасно.
Борислав Лазаров: Ще останете, за да си кажем “Христос възкресен”?
Илия Илев: Да.
Борислав Лазаров: Преди малко споделихте с мен, че сте добър кулинар, кажете ни от утре всички трябва да знаят, че може да се яде блажно, както се казва, какво ще има на домашната Ви трапеза?
Илия Илев: И за домашната трапеза сме помислили достатъчно добре. Утре ще направя една печена кокошка, ще вкусим от домашната ракия, ще изпием по една “Болярка” и ще се чукнем за здравето на цялото семейство
Борислав Лазаров: Благодаря Ви много.
Диана Дончева: Преди това обаче, всички заедно ще присъстваме на Светата литургия по случай Воскресение Христово.

БТВ - Новините – 22.30
Варна е в очакваме на частица от Йерусалимския огън
Варна е в очакваме на частица от Йерусалимския огън, запален след обяд на Божи гроб и тръгнал към всички православни краища на света. Преди да включим екипа ни във Варна, вижте как небесният огън беше запален по-рано днес.
Море от пламъци осветиха днес най-голямата християнска светиня – църквата на Божи гроб в Йерусалим, по време на церемонията за слизане на небесния огън. Това тайнство е главното събитие във великденските ритуали на православието и се случва единствено при тях.
По традиция небесният огън, наричан още благодатен, свидетелство за постоянната божия връзка с човека, се измолва от патриарха на Йерусалим с коленопреклонна молитва. Това стана в ранните следобедни часове на днешната Велика събота в присъствието на представители на различни християнски общности. Притихнало и при загасени светлини, множеството от поклонници изчака Патриарх Ириней да изнесе от параклиса благодатния огън, който е получил като резултат от своята гореща молитва. Според поверието пламъкът се появява като послание на Христос, че той не е забравил последователите си на Земята. С радостни възгласи вярващите посрещнаха патриарх Ириней със запалената факла. След секунди пламъци от нейния огън се разпространиха в цялата църква, а от там поеха към храмовете на различни християнски общности. Всеки от присъстващите палеше сноп от тридесет и три свещи – колкото са годините, колкото е живял Исус на Земята.

БТВ - Новините – 22.30
Очакваме митрополит Кирил да донесе тържествено огъня от Йерусалим.
Пристигна ли вече Йерусалимския огън във Варна ще научим от нашите репортери там. Намираме се в катедралния храм “Свето Успение Богороднично” във Варна. Тук очакваме митрополит Кирил да донесе тържествено огъня от Йерусалим. За първи път йерусалимския огън е директно в България, до сега идваше през Гърция. В този момент трябва митрополит Кирил да каца на летище Варна, за съжаление със закъснение. Там го чакат свещеници от Тръговище, Добрич, Шумен и Провадия. Там на място той ще им предаде частици от Йерусалимския огън, след което ще дойде тук. Надяваме се в рамките на емисията да успеем да ви покажем на живо посрещането на огъня. Ако това не се случи, тъй като ние предполагаме, Господ разполага, ще ви разкажем какво се е случило в извънредното ни велигденско студио, което ще започне в 23.30 ч.

Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Велика събота е
Днес е Велика събота. В 23.30 часа тази вечер в храм-паметника “Свети Александър Невски” ще започне пасхалната служба за Възкресение Христово. Великден е един от най-големите християнски празници и трае три дни.
Точно в полунощ българският патриарх Максим ще излезе навън на площада пред храма и ще възвести Христовото възкресение с думите “Христос Возкресе”. Събралите се вярващи ще му отговорят с “Во истина возкресе”. След това във храма ще започне Светата литургия за Христовото възкресение, която ще продължи няколко часа. Богомолци със запалени свещи по традиция чакат полунощ, когато водещият службата свещеник трикратно възвестява Възкресението на Христос. Според обичая църковният храм се обикаля три пъти, а след това богомолците си разменят великденски яйца. Яйцето, което се окаже най-здраво, се нарича биач. Вярва се, че притежателят му ще има много здраве и късмет през цялата година. До ранните неделни часове се служи Златоустовата литургия.

Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Варненският и великопреславски митрополит Кирил се завръща от Йерусалим със свещен огън, донесен от Божия гроб
Варненският и великопреславски митрополит Кирил се завръща тази вечер от Йерусалим със свещен огън, донесен от Божия гроб. С него ще бъдат запалени свещите в катедралния храм “Свето Успение Богородично” във Варна.
Свещеници от Търговище, Варна и Шумен се очаква да посрещнат митрополита на летището, за да вземат от огъня и да го отнесат в местните църкви. В 10 часа вечерта с тържествена церемония варненци ще приемат благодатния огън в катедралния храм, след което митрополит Кирил ще започне Великденската служба, чието начало е предсказанието за бъдещото Възкресение. За първи път пред храма ще бъде издигнато знамето на митрополията. То представлява изображение на преславския кръст върху бял фон с две червени ивици. Сред вярващите в храма тази вечер ще бъдат управниците на града и много почетни граждани.

БНР – Централен осведомителен бюлетин – 19:00
В Иерусалим хиляди вярващи си запалиха свещите от небесния огън, който слезе в храна на Божи гроб
В Иерусалим хиляди вярващи си запалиха свещите от небесния огън, който слезе в храна на Божи гроб. Огънят се разгоря в пещерата с каменното ложе, на което е било положено тялото на Спасителя след разпятието. Очакването на чудото продължи 25 мин.

БНР – Централен осведомителен бюлетин – 19:00
Православната Църква отбелязва днес Велика Събота
Православната Църква отбелязва днес Велика Събота. Според Библията на този ден Богородица и Мария Магдалена отишли на гроба на Христос, намерили го празен и пред тях се явил ангел, който им известил, че Христос е възкръснал. Затова тази вечер във всички православни храмове в страната ще бъде отслужена тържествена Пасхална служба по случай Възкресение Христово. Това е един от най-големите християнски празници и продължава три дни. Главата на Българската православна църква – патриарх Максим, ще отслужи полунощно Богослужение в съслужение с храмовото свещенство при катедралния храм – паметник “Св. Александър Невски”. В полунощ патриарх Максим ще се обърне с послание към вярващите християни и народа ни. По традиция БНР ще ви направи съпричастни с атмосферата на полунощното служение и с посланието на патриарх Максим.
Близо 1000 полицаи ще се грижат за реда и сигурността на столичани около 90 – те православни църкви, манастири и параклиси, в които ще има празнични великденски богослужения. Дежурства на пожарникари ще има в големите градове, в областните центрове и в манастирите.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33fha 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]