Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Днес във Варна бяха направени първи копки на два православни храма, съобщи отец Стоян от Варненската и Великопреславска митрополия. Двата храма ще бъдат първите в града от 100 години насам.

Единият храм е посветен на "Св. Прокопий Варненски", а другият на "Св. Андрей Първозвани".

До месец ще започне строителството на църква "Св. Прокопий Варненски". Тя ще бъде построена върху парцел, дарен от общината. Площта му е 1.8 дка. Към храма ще бъдат обособени неделно училище, параклис, компютърна зала, занималня за малки деца, както и зелена зона за разходка, съобщи отец Георги Великов - председател на църковното настоятелство.
Проектът за изграждането на храма е готов и е дарение.

За другия храм документите са в процес на обработка. Земята, върху която ще бъде изграден той, не е собственост на Църквата, а е с отстъпено право на строеж. Площта му е 2.7 дка. Както в "Св. Прокопий" и във втория храм ще се развива социална и просветна дейност.

За изграждането на храмовете ще бъдат обявени дарителски сметки. По думите на отец Стоян двете църкви ще бъдат построени за максимум три години.
   
Полагането на първи камък на новите църкви е част от честванията по случай 1950-годишнината от проповедта на св. апостол Андрей Първозвани във Варна. Празниците се организират по инициатива на митрополит Кирил и в тях участват членове на Светия Синод и духовници от Цариградската патриаршия, от Руската, Сръбската, Румънската, Полската православни църкви.

Източник: БТА

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33ykk 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]