Мобилно меню

4.8466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (150 Votes)

FILE0040На 10 февруари във видинския катедрален храм „Св. Димитър Солунски“ се състоя тържествената интронизация на Видинския митрополит Даниил. Преди това новият предстоятел на епархията беше посрещнат от клира, общинското ръководство и гражданите на Видин на централния градски площад. Оттам в шествие те се отправиха към катедралния храм за интронизацията и вечерното богослужение.

По време на церемонията Великотърновският митрополит Григорий прочете Патриаршеското и синодално послание към клира и народа на Видинска епархия,  с което им се представя новият митрополит. В посланието бяха подчертани опитът и богословските познания, но и смирението, административните качества и добрите контакти в православния свят, както и цялостното служение на Църква, с които владика Даниил е подходящ за високия пост, на който встъпва. Според синодните архиереи и личните качества на новия митрополит – диалогичност, колегиалност, дружелюбие, непринуденост, човещина и отговорност – ще са от съществено значение за успешното му служение и грижа за клира и народа на епархията.

„Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит Високопреосвещения Даниил, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг“, призоваха с посланието си патриархът и синодните митрополити.

444444544222При въдворяването на Видинския архиерей взеха участие митрополитите Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, както и епископите Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Адрианополски Евлогий, игумен на Рилския манастир, гостът от Сърбия – Тимочки еп. Иларион, игуменът на Зографския манастир на Атон архимандрит Амвросий, архим. Пахомий, ректор на СДС „Св. Йоан Рилски“, както още много архимандрити, свещеници, монаси и миряни.

На следващия ден Видинският митрополит Даниил оглави неделната св. Литургия в катедралния храм на престолния град. Заедно с него служиха и гостите-архиереи, но по правило новият митрополит предстоятелстваше. В словото си в края на богослужението той за пореден път отбеляза голямата отговорност, която Бог възлага на плещите му, пращайки го на служение като епархийски митрополит. Новият първойерарх подчерта, че ще се постарае с любов да води хората към Бога и да не допуска разделение, а да ги учи на братолюбие, мир и благоволение.

По традиция по пътя си към новата си епархия митрополит Даниил беше посрещнат в първото населено място в нейните предели – с. Сумер, Монтанско. Там той беше поздравен от кметицата и населението.

Другата спирка по пътя на владиката към Видин беше в първия голям град пътя – Монтана. Там той беше сърдечно поздравен от гражданските власти, духовенството и множество народ, стекъл се на площада от областния град и съседните селища.

Снимки: Стефка Борисова

Посрещането на новия митрополит на площад "Бдинци" във Видин:

FILE0040FILE0040

Митрополит Даниил с кмета на Видин Огнян Ценков:

FILE0118

Шествие с духова музика и църковни певци премина от централния площад през града до катедралния храм:

FILE0040FILE0040

Интронизацията в катедралния храм "Св. Димитър":

FILE0040

Събратята архиереи, дошли за въдворяването на митрополит Даниил:

FILE0040

Първата св. Литургия, отслужена от новия Видински митрополит в катедралния храм на престолния град:

FILE0040FILE0040FILE0040

Обща снимка за спомен от знаменаталното събитие по интронизацията на новия Видински митрополит:

FILE0040FILE0040


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uar9a 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.