Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

53 nДнес, 13 февруари 2018 г., на 103-годишна възраст се престави в Господа дядо Добри.

Столетният безсребърник Добре Добрев е роден през 1914 г. в с. Байлово. Баща му загива в Първата световна война, а майка му отглежда сама децата си. Дядо Добри има четири деца, две от които надживява.

Години наред той събираше пари в притвора на храм „Св. Александър Невски“, където обикновено се черкуваше, както и в някои други столични храмове. Външният му вид, като герой на Елин Пелин от други времена, привличаше вниманието на хората, а след като се разбра, че старецът дарява всички събрани средства на храмове и манастири, той стана и изключително популярен.

Дядо Добри е събрал и дарил над 80 000 лева: на църквата „Св. Кирил и Методий“ в родното си село, на Елешнишкия манастир, на църквата в Калофер, а през 2009 г. дарява 35 700 лева на храма „Св. Александър Невски“, което е най-голямото дарение от частно лице в историята на емблематичната църква. Нетърсената „слава“ тежеше на дядо Добри. Нестяжанието му, аскетичният начин на живот, добротата му станаха причина хората да го наричат „светеца от Байлово“. Популярността му надхвърли границите на България и статии за него се появиха в чуждестранните медии.

От Кремиковския манастир съобщиха, че тялото му ще бъде изложено за поклонение в църквата в с. Байлово тази вечер. Храмът ще бъде отворен цяла нощ. Утре ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия и поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари.

Дядо Добри обичаше много Спасителя Христос. Бог да го прости и приеме в селенията на праведните!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uarwq 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.