Мобилно меню

2.6551724137931 1 1 1 1 1 Rating 2.66 (29 Votes)

Sv. Ivan RilskiПредстои за осма поредна година да започне Поклонническият път „Рилският Чудотворец“, по време на който се изминава пеша разстоянието от София до Рилския манастир.

Преходът започва на 1 август от столичния храм „Св. Софѝя“ със св. Литургия и тържествен водосвет и завършва на 6 август, когато поклонниците ще вземат участие в св. Литургия за празника Преображение Господне в Рилската св. обител. Маршрутът от София до Рилския манастир преминава през три планини – Витоша, Рила и Верила. Нощува се всяка вечер на различно място – х. „Планинарска песен“ (Витоша), с. Ярлово, местността Цари Мали град, хижа „Рилски езера“ и Рилският манастир.

Както през последните две години, към поклонниците, които тръгват от София на 1 август, и този път ще се присъедини групата, която тръгва в края на м. юли от Велико Търново. Групата ще извърви пеша пътя от Търново до Никопол и от Черепишкия манастир до София, след което ще се срещне и ще продължи пътя заедно с основната част от групата, която тръгва от София. Предстои да бъде отслужено бдение в Никопол по случай празника на св. Пантелеймон, св. Седмочисленици и Успението на св. Климент Охридски.

Тази година за първи път ще има група поклонници, които ще изминат пътя с велосипеди. Те ще тръгнат от Велико Търново за Никопол и ще се движат паралелно с пешеходната поклонническа група. Стремежът на организаторите е тази възможност да продължи и през следващите години, защото така хората ще имат още една алтернатива за участие в прехода.

Маршрутът от София до Рилския манастир е част от целия път, който през 1469 г. са изминали мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново до Рилския манастир, така както Владислав Граматик ги описва в Разказа за пренасянето им. Целият маршрут на мощите, за който дава сведение Валдислав Граматик е Велико Търново – през Никопол – Враца – Искърското дефиле – София – Рилски манастир. Цел на организаторите е през 2019 г., когато предстои честването на 550 г. от пренасянето на мощите на Рилския светец, да бъде изминат целия този маршрут – от Велико Търново до Рилския манастир.

Повече за тазгодишното провеждане на похода, за новите инициативи в него и за плановете за юбилейното честване на пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски през 2019 г. четете в интервюто на доц. д-р Павел Павлов – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wcc4p 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]