Мобилно меню

3.04 1 1 1 1 1 Rating 3.04 (25 Votes)

zx620 2558077Новоизграденият катедрален храм на Ловеч “Св. Кирил и Методий” ще бъде осветен на 30 април, съобщават от регионалното издание “Ловеч днес”. Пълният чин на освещаване ще започне в 8 ч., а в 10 ч. ще бъде отслужена първата св. Литургия в катедралата.

Песнопенията по време на богослуженията ще си изпълняват от Смесения хор на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. На важното за епархията събитие ще присъстват български архиереи и гости от братските православни страни.

Строежът на новия катедрален храм беше започнат от Ловчанския митрополит Гавриил след встъпването му на тази длъжност през 2001 г.

Катедралата се намира на централния площад на града и заедно с двора си заема 3.5 декара. Църквата има четири купола и е изградена на две нива: в криптата е разположен храм “Въведение Богородично”, който беше осветен през октомври 2014 г., голям салон, баптистериум, библиотека, кухня, стол и детска стая. На второто ниво е основният храм, който има три престола.

Катедралният храм на Ловеч се строи близо 15 години, като средствата за него се набираха чрез дарения. Директна финансова помощ за него беше отпуската от правителствата на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев и на Бойко Борисов, както и Общинския съвет на Ловеч.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wyr9q 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.