Мобилно меню

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (45 Votes)

56456747657657Свещеникът от Римокатолическата църква Паоло Кортези, който обгрижваше енорията в Белене, напуска България и се връща в Италия по нареждане на църковните власти във Ватикана.  Това е съобщил свещеникът на страницата си във Фейсбук. Причината за отзоваването на о. Паоло е скандалът разразил се в Белене, след като духовникът приюти в града сирийското семейство  Албахри, което законно пребивава у нас . Постъпката  на о. Кортези  провокира протести и агресия от страна на местните жители, водени от общинския съветник Красимир Тодоров, който е избран от местната коалиция „Патриоти и демократи за Белене“. Един от "патриотите", увит с руско знаме, призова за "смърт на предателите". Смъртни заплахи са отправяни и към о. Паоло, както и закана за запалване на католическата църква "Рождение на Дева Мария" в дунавския град.

Сирийското семейство Албахри и трите им деца са насочени към Белене от Държавната агенция за бежанците. Сирийците, бягащи от войната, знаят няколко езика и са искали да се интегрират и работят в България. Заради скандалите и изблиците на насилие в града, насочени срещу тях и свещеника, те са напуснали населеното място.

Възмутен от поведението на жителите на града, о. Кортези затвори храма, очаквайки да получи извинение от общинската власт и националистите за агресивното си и антихуманно поведение. Свещеникът заяви, че всяка година Католическата общност отпуска 100 000 лв. за различни дейности и инициативи в Белене, но при това положение той не би подкрепил повече подобна помощ.

Заради ескалацията на напрежението в града о. Паоло е отзован в Италия. В профила си във Фейсбук той написа: „Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест, невинен.

Следвал съм моята съвест, моята вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на Република България.

Търсих да защитавам невинните, достойни, образовани, честни, любезни, скромни и уплашени, под заплаха и малтретирани сирийци.

Това не е политика. Това не е гордост. Това нищо друго е извън съвест, вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на България.

Не успях, не успяхме: Бог да ме прости.

Не знам къде ще ме води Бог... ще видим.

Довиждане и успех.

Продължавайте вие (за сега) битката за истината, за справедливостта, за паметта, с чест и дигната глава.

Няма да се подчинявайте на никой. Не се страхувайте и не се срамувайте никога да се борите за доброто, за истината, за ценностите“.

belene2Вестта за напускането на о. Кортези предизвика реакции в социалните медии. В своя профил във Фейсбук о. Стефан Стефанов от Русенска епархия на БПЦ, написа: Злото отново надделя, а доброто е стъпкано и наритано. Но не искам да вярвам, че доброто е победено - ако доброто можеше да бъде победено, то светът би изгубил смисъл. На отец Паоло до тук му стигнаха силите, защото малцина го подкрепиха. Разбирам как се чувства сега, познато ми е. Бог да му дава духовна и физическа сила да устои. И на нас също, за да можем да живеем в тази духовна пустиня, носеща гордото име България“.

На 7 март Епископската конференция на Католическата църква в България излезе със становище по повод настаняването на семейство Албакри в град Белене. В него се казва, че „всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее, особено когато по законен път е получил нужните документи за това. Вярваме в изконните евангелски и човешки принципи милосърдие, състрадание и съпричастност, които ни подтикват да подаваме ръка на изпадналите в нужда. 

Във връзка със създалата се ситуация около настаняването на сирийското семейство в Белене, считаме, че се изкривяват фактите и с това се провокира езикът на омразата. Семейство Албакри е дошло в България законно, има получен статут, което означава, че членовете му имат всички права, като на българските граждани, без правото да гласуват и да участват в армията. Сред правата им е и това – по свой избор да определят в кое населено място да се установят и да положат основите на своя нов живот, с честен труд и в мир със съседите си.

С оглед на всичко това, представителите на католическата общност в България ще продължаваме своите действия в подкрепа на изпадналите в нужда, защото вярваме, че на протегната ръка, трябва да се отвърне с отворени обятия, както казва папа Франциск: „Тези, които приемат прегръдката на Отца, от своя страна - отварят обятията си, за да могат всички да бъдат обичани като деца и да се чувстват „у дома“ в голямото човешко семейство”.

До сега Българската православна църква не е излязла със свое становище по повод ставащото в Белене, както и по повод другите случаи на агресия спрямо бежанци, потърсили закрила у нас.

Снимки: Свещ. Паоло Кортези и Нова телевизия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy69y 

Разпространяване на статията: