Мобилно меню

4.59375 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (32 Votes)

Image 6095517 128Игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий е сред отличените в кампанията „Достойните българи“ на в-к „24 часа“. Архиереят е номиниран от директорката на Канал 3 Ива Стоянова и получава отличието за трудовете му по възстановяването на Троянския манастир.

"Приемам с чест това отличие и го посвещавам на братството на обителта и на множеството дарители", каза епископ Сионий при получаването на наградата.

Владиката стана игумен на ставропигиалния манастир през 2014 г. и за това време извърши редица ремонтни, строителни и възстановителни дейности.

Оборудвани бяха два архондарика за посрещане на гости и провеждане на срещи, уреден беше мраморен приемен салон, създадена беше залата „Архимандрит хаджи Макарий“ за изложби и семинари. По време на игуменството на еп. Сионий беше завършено и осветено т. нар. Патриаршеско крило на манастира, още много други помещения бяха почистени и ремонтирани, за да бъдат използвани по предназначение.

Не малко усилия владиката полага за увеличаване на монашеското братство и организирането на редовен богослужебен и духовен живот в светата обител, след като в началото на игуменството му бяха отстранени дотогавашните йеромонаси, а един архимандрит почина. Тогава манастирът остана известно време без редовни служби.

Хиляди поклонници от България и чужбина се стичат в манастира, за да търсят молитвената подкрепа на Божията майка, чиято чудотворна икона се съхранява в главния храм. Троянската света обител стана средище на църковни и културни срещи.

Възраждането и активната дейност на манастира не остават незабелязани в църковната общност, но отличието за игумена показва, че са направили впечатление и на светските среди у нас. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy6a4 

Разпространяване на статията: