Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Patriarh KirilДнес, 7 март 2017 г., се изпълват четиридесет и шест години от раздялата ни със Светейшия патриарх Кирил (1901-1971 г.). Той беше първият Български патриарх в най-новата история на Православната ни църква, с когото се възобновява прекъсваната на два пъти линия на средновековните наши патриарси. В българската история Светейшият Кирил ще остане като патриарх с твърд характер и здрава ръка, управлявал Църквата ни в много трудни за вярата години. Независимо от налаганите от тоталитарната власт ограничения, в продължение на почти две десетилетия той с пастирска мъдрост и разсъдливост уверено води църковния кораб без да допусне църковният живот в страната ни да замре съвсем, на което, както знаем, са се надявали някога водачите на безбожната власт.

Светейшият Кирил ще остане в паметта ни и като високообразован йерарх – човек на словото и перото, който не е жалил време и за сериозна научна работа като църковен историк, за което получава и фактическо признание, бивайки избран за почетен доктор на три духовни академии: Софийската, Московската и Санктпетербургската (тогава Ленинградска). По достойнство бива избран и за член на Българската академия на науките.

Под негово ръководство, чрез своето Синодално издателство, Българската православна църква развива църковно-просветна и книжовна дейност, с каквато трудно може да се похвали днес. По свидетелството на преподаватели от тогавашната Духовна академия, Светейшият Кирил лично следи и работата във висшата ни богословска школа, като периодично беседва с професорското тяло и живо участва в неговите богословски дискусии.

Не на последно място патр. Кирил ще остане в историята и като един от онези видни българи, заради които в началото на тази година Българската православна църква бе за втори път предложена за Нобелова награда за мир – заради усилията си в спасяването на българските евреи. При това този път номинацията идва не от българска, както беше първия път, а от еврейска страна.

Разбира се, неговата личност не беше подмината и от присъщата ни по принцип, а в последните десетилетия с особена сила разразила се страст към очернянето на всеки и на всичко. За паметта на църквата ни обаче образът на Светейшия Български патриарх Кирил ще остане образ светъл и величествен – такъв, какъвто подобава да бъде всеки патриаршески образ.

Вечна и блажена да бъде паметта му!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy6kc 

Разпространяване на статията: