Мобилно меню

3.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 3.78 (27 Votes)

3ril06di 47 0На днешното си заседание Св. Синод на БПЦ в пълен състав, под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, е обсъдил въпроси и документи, свързани с предстоящия Всеправославен събор, планиран да се проведе на о. Крит между 16 и 27 юни.

Синодалните архиереи са приели предложения за промени в предсъборните документи, направени по предложение на Ловчанския митрополит Гавриил. Те са в текста, наречен „Отношението на Православната църква с останалия християнски свят". Корекциите в документа са подкрепени с подписка от свещеници от Ловчанска епархия. В защита на промените е излязъл и Пловдивският митрополит Николай, който е представил писмо и подписка на 240 свещеници от Пловдивска епархия в подкрепа на изразеното становище на Ловчанска епархия по горепосочения документ.

Предложенията за корекции в предсъборния текст "Отношението на Православната църква с останалия християнски свят”, направени от Св. Синод, са следните:

"Относно точка 4-та на документа „Отношението на Православната църква с останалия християнски свят”

В Православната църква под „единението на всички” винаги се е разбирало, че тези, които са изпаднали в ерес или разкол, трябва първо да се върнат в православната вяра и окажат послушание към светата Църква, и тогава, чрез покаяние, те могат да бъдат приети в Църквата.

Относно точка 5-та: „Съвременните двустранни богословски диалози… имат за цел да потърсят „изгубеното християнско единство...”.

Тук трябва да се уточни, че в светата Православна църква, която е единствена и единна, никога не е губено единството във вярата и общението в Светия Дух между християните и тъй като тя ще пребъде до края на света, както Господ е казал, че „портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16:18), то това общение също ще пребъде вечно.

Относно точка 6-та, точка 16-та и други:

Освен светата Православна църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи; и да се наричат последните „църкви” е богословски, догматически и канонически напълно погрешно.

Относно точка 12-та:

В точка 12-та казаното, че „при провеждането на богословските диалози общата цел за всички е окончателното възстановяване на единството в правата вяра и любовта” е напълно неправилно и неприемливо, защото трябва да се уточни и подчертае, че връщането към правата вяра е за еретици и разколници и по никой начин не касае Православната църква.

Слава Богу, че Българската православна църква през 1998 г. излезе от Световния съвет на църквите, с което изрази своето неодобрение на неговата дейност, тъй като не може да членува в една организация, в която тя е смятана за „една от многото или като клон на Едната църква, която търси начин и се бори за нейното възстановяване чрез този Световен съвет на църквите”.

Един е Господ, една е Църквата, както се говори в Символа на вярата".

Тези предложения за промени в текста на документа ще бъдат представени и отстоявани като позиция на БПЦ–БП на Великия и свят събор на Православната църква в Крит през 2016 г.

На заседанието днес са присъствали митрополитите Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Русенски Наум. Отсъствали са: Видински Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Плевенски Игнатий, Старозагорски Галактион, Западно- и Средноевропейски Антоний.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wa4du 

Разпространяване на статията: