Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

20151227-115209-227226-810x0Църковното настоятелство на строящия се от десетилетия в София храм „Св. Стефан“ в Южния парк подновява кампанията за набиране на средства. Символичното начало на кампанията ще бъде поставено на Цветница от 12 ч. с празничен водосвет в парка между езерото и строежа на църквата (ул. ”Хенрик Ибсен” и бул. ”Гоце Делчев”).

Според църковното настоятелство и неговия председател о. Йоан Куков довършването на храма е важна задача, защото той ще стане център на духовния живот на хората, живеещи в този район.

От мащабния план на църквата досега е построена само камбанарията, на която има параклис, посветен на свети Максим Изповедник и помощни помещения. Основният храм е на етап основи. За доизграждане на храма са необходими 5 513 855 лева.

Можете да подкрепите кампанията, като изпратите дарителски есемес с текст на латиница DMS SVSTEFAN на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и MТel). За абонаментни дарения и други начини за даряване посетете www.dmsbg.com.

Банкова сметка:
Титуляр на сметката: Храм "Св. апостол първомъченик и архидякон Стефан"; банка: Уникредит Булбанк АД
IBAN: BG24UNCR9601091853200
BIC: INCRBGSF
Валута: Български лева

Храм "Св. архидякон Стефан" е замислен и проектиран като втората по големина църква в България. Мащабният строеж започва преди повече от 10 години, но поради липса на средства още е на кота нула. По план църквата трябваше да бъде на площ 1 140 кв. м., а разгънатата площ – около 2 900 кв. м. Височината на купола - 25 м. „Св. Стефан” е замислен да бъде на три равнища: под земята - крипта, на следващото равнище - енорийски център с многофункционална зала, параклиси, помещения за занимания по иконопис, вероучение, църковно пеене, детска занималня, стая за социални дейности, трапезария и др. На третото равнище е самият храм. Там се предвижда да се изградят и параклиси, и библиотека.

Междувременно поради установената невъзможност да се осигури финансиране на големия строеж през 2013 г. вече се промени архитектурното решение и сега обликът на новия храм е като на базилика, без купол. Тази промяна е одобрена от Епархийския съвет, като се даде съгласие да се изгради на първо време параклис в камбанарията, който е с вътрешен обем като на средно голям храм. Идеята на църковното настоятелство е да не се лишават повече хората от околните квартали от възможността да се черкуват в близост до домовете си. Същевременно ще продължи работата по строителството на основния храм, за което се начева и новата кампания по набиране на средства.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wa4hy 

Разпространяване на статията: