Мобилно меню

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (22 Votes)

Pop Ivan2007-5О. Иван от Нови хан планира да открие духовно училище за момичета в село Якимово, съобщава изданието kmeta.bg. В училището ще се обучават момичета, които сега живеят в приюта „Св. Николай” в Нови хан или в колонията на отеца в  с. Якимово. Броят им е над 100. Някои живеят с майките си, други са сами. Училището в Якимово ще ги учи на основни домакински умения, както и ще осигурява подготовка за някаква професия - полагане на грижи за болни и възрастни в здравни заведения, пеене в църковни хорове и др. под. Момичетата ще изучават и вероучение. Отец Иван сам е определил учебната програма. Той е основен организатор на училището, но има подкрепата и на общината в с. Якимово – тя вече е предоставила за нуждите на школото изоставена училищна сграда. Сега духовникът търси спонсори, с които да я ремонтират и превърнат в училище. Нужни са му 500 000 лв.

7bda807c4c0e016c682e34a66f2b435aПодобно епархийско училище за бедни момичета и свещенически дъщери е функционирало във Видин по време на управлението на Видинския митрополит Неофит (митрополитствал от октомври 1914 г. до февруари 1971 г.). То е построено със средства на епархията и се е финансирало изцяло от Църквата. В него са получавали образование и домакински умения момичетата от цялата епархия, чиито родители не са можели да си поволят да ги изпратят на училище в града. След 9 септември 1944 г. сградата на Епархийското училище във Видин е превърнато в Пионерски дом. Сега тя е върната на Видинска митрополия, но не се използва за образователни или милосърдни цели.

Една от причините за преместването на част от населниците на приюта "Св. Николай" от Нови хан в Якимово беше дейността на местния свещеник о. Станимир Тодоров. Свещеникът от Якимово започва сериозна кампания за подобряване начина на живот на бедните жители на селото. Воден от примера на о. Иван, той събира храна, дрехи, санитарни материали, с които да подобри битието на хората. Извършва безплатни кръщения и венчания в селския храм, проповядва сред деца и възрастни. Води местните малчугани на поклоннически пътувания, за да видят света извън бедното им село. Ранната му смърт не му позвали да довърши започнатото, но делото му е продължено от о. Иван, който изкупува изоставените къщи в Якимово и ги населва с безимотни семейства, на които помага да намерят поминък, работейки земята или отглеждайки животни.

Повече за дейността на о. Станимир - тук, тук и тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wakyk 

Разпространяване на статията: