Мобилно меню

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (58 Votes)

IMG 2384Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит слезе след заседанието на Св. Синод пред Синодната палата днес, за да съобщи на събралите се там духовници и миряни, че е взето решение за отмяна на хиротонията на архимандрит Дионисий. Патриарх Неофит каза, че решението е взето заради мира в Църквата. Близо три часа продължи заседанието на митрополитите, на което е била обсъждана ситуацията, възникнала след решението за хиротония на скандалния млад архимандрит. Накрая Негово Светейшество е съобщил, че оттегля искането си архимандрит Дионисий да бъде ръкоположен за епископ и да поеме поста на негов втори викарий.

Повече от 150 духовници и миряни пяха църковни песнопения на молитвеното бдение пред Синодната палата в София. Те се бяха събрали да засвидетелстват желанието си в клира на Българската православна църква да бъдат ръкополагани само достойни духовници. Молитвеното бдение се проведе в първия ден от подновената сесия на Св. Синод, на която се очакваше да се преразгледа решението за хиротонията на станалия скандално известен архимандрит Дионисий (Мишев). Столични свещеници и монаси от няколко манастира оглавиха бдението. Те не спряха да пеят църковни песнопения повече от три часа под постоянния мокър сняг. Много миряни от столицата и страната подкрепиха духовниците. Към пеещите се присъединиха и представители на варненския инициативен комитет „За чистота в БПЦ”, които бяха пътували цяла нощ, за да подкрепят вярващите пред Синодната палата.

По време на заседанието синодните архиереи са били запознати с протестните писма, подписките и другите материали, изпратени до Негово Светейшество и Св. Синод по повод хиротонията на архимандрит Дионисий. След 28 ноември, когато бе взето синодното решение, до ръководството на БПЦ бяха изпратени: писмо от братството на Зографския манастир срещу хиротонията на архимандрит Дионисий, отворени писма от два инициативни комитета, протестно писмо от варненския инициативен комитет „За чистота в БПЦ”, електронна и хартиена подписка с повече от 2 000 подписа.

IMG 2383

 

IMG 2388


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9d9k8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]