Мобилно меню

4.9344262295082 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (61 Votes)

 DSC4396

Пред Синодната палата, вторник, между 9 и 13 ч. Вътре на втория етаж заседава Св. Синод на БПЦ, а архим. Дионисий страхливо наблюдава иззад пердетата на първия етаж.

 MG 0515

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит малко преди 10 ч. пристига за заседанието и заявява, че е почувствал в сърцето си подкрепа, а не натиск или заплаха от хората, дошли да изразят открито своето мнение по важен за Църквата въпрос. 

 MG 0528

Деца, включително пеленачета, бяха доведени от родителите си, за да разберат, че Църквата не е само в храма, а навсякъде в нашия живот и да бъдеш в нея не винаги е лесно и приятно.

 MG 0531

Свещеници, монаси, миряни близо четири часа непрестанно се молиха и пяха, и Бог чу молитвите им.

 MG 0541

Пристига за заседанието и поредният митрополит – Ловчански Гавриил.

 MG 0552

Хоругви, икони, плакати и въпреки студа и мокрия сняг – ведра надежда, че ей сега оттам ще излезе някой да съобщи добрата новина.

 MG 0566

След св. Богородица най-много молитви бяха отправени към Рилския чудотворец и той ги чу!

 MG 0579

А светлината непрестанно свети в духовния мрак и той никога няма да я превземе! (по Иоан 1:5)

 MG 0587

Свещениците водеха общата молитва и огласяха Синодната сграда (поне отвън) със стройно песнопение.

 MG 0589

Имаше и 4-5 напористи блондинки-провокаторки, но усилията им да внесат смут останаха безплодни – като всички дела на мрака.

 MG 0590

Това дете дойде с майка си на молитвеното бдение след прекарана настинка и се молим Бог да го запазва в здраве след многочасовото изпитание!

 MG 0607

Молебният канон беше разпечатан от свещениците и всички присъстващи можеха да пеят заедно и да изпросват Богородичната закрила за родната Църква.

 MG 0616

Към св. Богородица винаги прибягваме в молитва, тя е нашата крепост и застъпница!

 MG 0622

Кръстът е пазител на цялата вселена, кръстът е красота за Църквата, утвърждание за вярващите!

 MG 0660

Полицаите, които охраняваха молитвеното бдение, спокойно изтърпяха много упреци от яростна противничка на мирната проява...

 MG 0662

От новоръкоположени дякони до опитни свещеници на средна възраст можеха да се видят сред събралите се за молитвеното бдение.

. MG 0688.

Слава, гл. 3: „Апостольских преданий известнии хранителие бысте святии отцы: святыя бо Троицы единосущное православно научивше... („Свети отци, вие бяхте вещи пазители на апостолските предания, защото православно преподадохте единосъщието на Светата Троица...)

 MG 0697

Зад нас храмът – заснежен и смълчан.

 MG 0711

Където свещеникът, там и семейството му: „Всякое дихание да хвалит Господа!

 MG 0718

Светейшият Български патриарх Неофит излиза да съобщи решението си, което вече беше станало решение на Св. Синод.

 MG 0726

Патриарх Неофит с усмивка съобщи: „Приема се оттеглянето на моето предложение за хиротонията на отец Дионисий и на 21-ви няма да има хиротония в Св. Неделя”. Той каза още, че намира поведението на клира и народа не за натиск, а за църковен жест и морал.

 MG 0740

„Слава на Бога! Благодарим на Негово Светейшество и митрополитите, които не пренебрегнаха тревогите на Божия народ. Светли празници! – така се поздравяваха свещеници, монаси, миряни, преди да се разотидат със спокойни сърца.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9d9kx 

Разпространяване на статията: