Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (37 Votes)

IMG 0220Преди около 15 минути гласуването за нов Варненски митрополит приключи. Знеполският епископ Йоан събра 9 гласа, Мелнишкият епископ Серафим – 3 гласа.

На гласуването в синодния параклис не присъстваха Пловдивският митрополит Николай и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. За епископ Серафим гласуваха митрополит Николай и митрополит Антоний, които са си изпратили гласа предварително, както и Великотърновски митрополит Григорий.

Утре новият Варненски митрополит ще бъде посрещнат в епархията си. Програмата включва посрещане в с. Моравица на границата на епархията (11 ч.), трисагий на гроба на митрополит Кирил на Стари гробища (16 ч.), тържествено посрещане пред Катедралния храм, отслужване на кратък молебен и вечерня (17 ч.).

Освен вярващите, дошли да поздравят новия митрополит (независимо кой от двамата достойни кандидати бъде избран), в момента пред Св. Синод се е събрала и група членове на тъй нареченото движение „Свобода”, начело с лидера им Бисер Миланов – Петното. Те рязко се открояват от обикновените граждани: говорят на висок глас, дюдюкат и се държат арогантно. Същите присъстваха на богослужението и гласуването в синодния параклис и поведението им там беше не по-различно. Те не само говореха на висок глас, но снимаха с мобилни телефони лицата на някои от присъстващите в параклиса. Това е втората инициатива, организирана от хората на Петното в защита на Борис Бачковски, след контра-протеста на 23 ноември срещу молитвеното присъствие на духовниците и миряните от Варна.

Очаквайте подробен репортаж от събитието по-късно днес.

Варненски митрополит Йоан е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол.

Завършва средното си образование в родния си град. От 1991 до 1993 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”. След това завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. По-късно специализира в Московската духовна академия „Св. Сергий Радонежки” и защитава кандидатска дисертация на тема „Учение о покаянии по творениям св. Тихона Задонского”. Получената от него научна степен „кандидат на богословието” се равнява у нас на „доктор на богословието”.

На 1 юли 1998 г. постъпва като послушник в Кокалянския манастир „Св. архангел Михаил” с духовен старец игумена на манастира архимандрит Назарий (+2011 г.). Там е постриган за монах на 6 ноември 1998 г. от Макариополски епископ Гавриил (викарий на Софийския митрополит, а сега Ловчански митрополит), под мантия го води духовният му старец. На 24 април 1999 г. е възведен в йеродяконски чин от Макариополски еп. Гавриил в манастира „Св. Петка” над с. Клисура, община Банкя, София, а на 26 април 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Св. Неделя” отново от еп. Гавриил. От 1 април 2002 г. приема назначение за протосингел на Софийска митрополия.

На 28 април 2002 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим го въздига в архимандритско достойнство в столичния храм „Св. Седмочисленици”.

Получава епископска хиротония на 18 март 2007 г. с титлата Знеполски епископ в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. По решение на Св. Синод той замества предишния Знеполски епископ и заема поста викарий на Софийския митрополит.  

На 22 декември 2013 г. е избран за нов Варненски и Великопреславски митрополит на мястото на починалия на 9 юли с. г. митрополит Кирил.

Новоизбраният Варненски митрополит Йоан и епископ Серафим се отправят към синодната палата, където официално ще бъдат оповестени резултатите от избора:

IMG 0224

Част от варненските свещеници, дошли в София, за да присъстват на избора за техен митрополит, се отправят към патриаршеската катедрала, за да посрещнат новия си владика:

IMG 0218

Академичната общност също бе представена:

IMG 0226

 

Хората на Петното, които се държаха арогантно по време на богослужението в синодния параклис:

IMG 0217


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9ku6d 

Разпространяване на статията: