Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

2013-12-20 0920Краят на земния живот на Неврокопския митрополит Натанаил на 16 ноември 2013 г. потопи в дълбока скръб сърцата на много архиереи и клирици, на монаси и на хиляди миряни у нас и в чужбина. Оттогава не спират да идват на гроба му в двора на митрополията в гр. Гоце Делчев негови събратя, духовни чеда, съученици и състуденти, почитатели, приятели. Обикновено там те намират майка му, г-жа Мария Калайджиева, която прекарва край гроба на сина си часове всеки ден.

На днешния ден, 21 декември, събота, отново в старинния храм „Успение Богородично” в града се събраха архиереи, свещеници, монаси и монахини от различни части на страната, но също от Света Гора и от епархии на съседна Гърция, които бяха дошли с два автобуса и множество автомолиби. Временно управляващият епархията, Видински митрополит Дометиан, който все още не е посетил самата епархия, беше дал благословение да се отслужи заупокойна св. Литургия и Трисагий. Литургията оглави митрополитът на Сидерокастро (Гърция) Макарий, а заедно с него служиха Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител, Мелнишкият епископ Серафим, викарий на митр. Дометиан за Неврокопска епархия, архимандрити, свещеници и дякони от нашата църква и от Гръцката православна църква.

Песнопенията изпълни смесеният митрополитски хор за източноцърковно пеене „Йеромонах Неофит Рилски” с диригент проф. Йоанис Папахронис. Някои от песнопенията бяха изпълнени в оригинал от мъжки хор от Гърция, ръководен също от проф. Папахронис. След това всички служили, начело с Драмския митрополит Павел, който по време на св. Литургия се молеше в св. олтар, отслужиха Трисагий в храма. В края на Литургията еп. Евлогий произнесе слово за митрополит Натанаил, а след това за личността на покойния сподели сърдечни впечатления митр. Макарий Сидерокастренски.

После всички отидоха на гроба на митрополит Натанаил, където еп. Серафим отслужи трисагий.

40 дена от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил се навършват на 25 декември, Рождество Христово. Тогава се очаква Видинският митрополит Дометиан да посети епархията, да отслужи празнична св. Литургия и да извърши панихида за упокоение на душата на своя по-млад събрат, чиято еархия сега временно управлява.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9kuup 

Разпространяване на статията: