Мобилно меню

4.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (13 Votes)

megalit22Обръщение до жителите на казанлъшкото село Бузовград изпрати архиерейският наместник на Казанлъшката духовна епархия свещеноиконом Петко Мотев, съобщава Старозагорски новини. В него той споделя тревогата си за "случващото се в тяхното село".

Повод за тревогата на църковния служител е превърналите се в традиция вече от няколко години чествания от страна на бузовградчани на богинята-майка. Те се провеждат на Мегалита - природен феномен над селото, в деня на есенното равноденствие. Поредното честване се проведе за пореден път през почивните дни.

Тревогата на свещеноиконома е породена от това, че "точно в Деня на българската независимост" населението на Бузовград и околните села се стича около т.нар. Мегалит, за да отдава почит на някаква си богиня-майка", пише архиерейският наместник в обръщението си.

Той призовава населението да се замисли добре върху това, тъй като "се покланя на едно тракийско езическо "божество", на идоли и на бесове". "Как мислите ще погледне Бог и на такива "християни" само по име, които се покланят и принасят в жертва на неговия враг - Дявола? С какво право ще очаквате после Христос да благославя вашите начинания, семейства", пита риторично в обръщението си свещеникът.

Архиерейският наместник на Казанлъшката духовна епархия призовава жителите на Бузовград и на околните села "да се освестят и да се откажат от "делата на мрака", които той определя като "просто самоделна туристическа атракция".

Обръщението на свещеноиконом Петко Мотев завършва с молба да не си навличат сами жителите на Бузовград и района Божията анатема.

Потърсен за коментар, кметът на Бузовград Михаил Янушев заяви, че е останал "доста учуден от това обръщение", което той лично нито е виждал, нито е получавал със служебната поща. Според кмета на селото, "по никакъв начин тържествата, организирани на Мегалита в деня на есенното равноденствие, не са обида към религията", защото целта на жителите на Бузовград и на живеещите в околните села е да превърнат това място в разработен туристически маршрут и атракция. "Няма никакъв друг умисъл в действията ни. Не разбирам защо точно такива изводи си вадят църковните отци от нашите прояви", заяви кметът. Янушев каза също, че далеч по-редно било архиерейският наместник да проконтролира дали и доколко извършва съвестно служби в селската черква определеният за това свещеник, вместо да се занимава с неща, които нямат нищо общо с църквата.

"Ако не е клисарят, църквата ще стои заключена", каза кметът на Бузовград, който бе категоричен, че ще търси архиерейския наместник, за да си изяснят ситуацията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pcc4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]