Мобилно меню

4.68 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (25 Votes)
Скъпи приятели, екипът на "Двери" изразява своята гражданска позиция по един от най-актуалните проблеми днес - учителската стачка, защото този проблем е като гангрена, която, ако не се изреже и реши, ще се окаже фатална за цялото ни общество и ще рефлектира върху бъдещето на нашите деца. Всички ние искаме децата ни да бъдат образовани от учители, специалисти в научната си област, креативни личности с ярки характери и духовно обаяние, вдъхновяващи децата да вървят по пътя на науката. Всички виждаме, че в днешното училище подобни желания са утопични, защото българското училище стана непривлекателно място за деца и учители.

 

Благодарение на яловите реформи в образованието в продължение на 17 години пред очите ни родното училище се маргинализира. Вместо да е духовна работилница за знания, то се превърна в гробище за новаторски идеи, педагогически идеали, таланти, мечти. Мизерното заплащане и негативното отношение на обществото демотивират учителите и отблъскват младите от това поприще. Затова не може безучастно да следим поредната гавра на управниците с тях и да се поддаваме на тенденциозните им опити да насъскават всички срещу учителите.

Екипът на "Двери" подкрепя стачката на българските учители с акцията си "Дневник за учители". Звучи даскалско, но не съвсем, защото в този дневник няма да се пишат оценки, отсъствия и забележки за дисциплината. В "Дневник за учители" искаме с вашето участие да разкажем за хората, които са ни ограмотили, повлияли и дори определили избора ни в живота, учителите, на които поверяваме най-скъпото, което имаме - децата си. В "Дневника" можете да качвате свои размисли, съвети, коментари, снимки от училищното ежедневие.

Предполагаме, че мненията ще бъдат прoтиворечиви - няма идеални хора, нито учителите са светци. И все пак: нека с акцията "Дневник за учители" да им кажем, че "не са сами" и отхвърлени от обществото, че имат много съмишленици и приятели. Още повече, че в Интернет пространството не намерихме сайт, който да отразява учителската стачка. Недоумение събуди и уебстраницата на Министерство на образованието и науката, която прилича на личен блог на министър Даниел Вълчев и в него няма едно изречение за учителската стачка. Може би това е емблематично за леденото чиновническо отношение на МОН и презрителното мълчание по проблема, който е като гангрена, но нека ние не мълчим!

{rscomments on} {kunena_discuss:0}

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pcad 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата