Мобилно меню

4.2592592592593 1 1 1 1 1 Rating 4.26 (27 Votes)
kiril.jpgПо решение на Св. Синод на БПЦ Видинският митрополит Дометиан и Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще вземат участие в Деветата асамблея на Световния съвет на църквите (ССЦ), която ще се проведе в Порто Алегре, Бразилия от 14 до 23 февруари 2006 г.

Този факт даде повод да се заговори да преосмисляне на позицията на Българската църква относно участието й в световната икуменическа организация, която тя напусна през 1998 г.

Истината е, че засега Св. Синод на БПЦ не е обсъждал завръщане в Световния съвет на църквите и позицията му към икуменическото движение е непроменена. Нашите архиереи са поканени на асамблеята като наблюдатели и те отиват като такива. В поканата, изпратена да Н. Св. Българския патриарх Максим от генералния секретар на организацията д-р Самюел Кобия се казва: „Имам огромното удоволствие да се обърна към Ваше Светейшество да проявите добрата воля и да определите двама представители на Българската православна църква, които да присъстват на Деветата асамблея като наблюдатели. Ясно съзнавам, че Вашата църква е оттеглила членството си от Световния съвет на църквите и едва ли предвижда преразглеждането на този въпрос в рамките на близкото бъдеще.”

По време на заседанията не е обсъждано членството на БПЦ в ССЦ, заяви главният секретар на Св. Синод архим. Наум. Участието на архиереите в асамблеята митрополит Кирил обясни с „желанието ни да видим равнището, на което се намира икуменическият диалог в момента”.

Все пак изпращането на митрополити на форума в Бразилия показва заинтересованост на висшето ръководство на Църквата ни от въпросите на християнското единство и отношенията между отделните християнски изповедания в глобализиращия се свят.

Независимо, че не членува в Световния съвет на църквите, БПЦ си дава сметка, че съществува в един променящ се свят и е изправена пред нови предизвикателства, на които тя трябва да отговаря.

Справка: Деветата асамблея на Световния съвет на църквите е под наслов “Боже, по Твоята милост, преобрази света”. Асамблеята е върховният управителен орган на Световния съвет на църквите и се провежда веднъж на седем години. Това е първата асамблея, провеждана в Латинска Америка под патронажа на Националния съвет на християнските църкви на Бразилия (CONIC), представляващ църквите от целия регион.

На асамблеята ще присъстват над 3000 църковни дейци и представители на църкви и християнски общности от почти всички изповедания в света. Тя е най-мащабната общохристиянска среща в глобален план.

В ССЦ не участва само Римокатолическата църква, но тя винаги изпраща свои наблюдатели на срещите от всякакъв характер, дори има назначени експерти в много от комисиите на ССЦ, които работят като съветници.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kakf 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин