Мобилно меню

4.2115384615385 1 1 1 1 1 Rating 4.21 (156 Votes)

na krit na vsepravoslavnyy sobor pribyvayut glavy pomestnyh cerkveyЕ, па, нема такова животно, рекоа сите двама шопе-митрополити български!

Без да повтарям безумията на шепата кресливи старостилци (за съжаление насъсквани и от някои уж зографци, но без зографски дух!) и безумни, както винаги, зилоти ще кажа, че те открито хулят Светия и велик всеправославен събор, който се проведе на остров Крит от Петдесетница, 16 юни, до Неделя на всички светии, 26 юни 2016 г.

Зомбирано съзнателно (доколкото зомбито може да върши нещо съзнателно) и с фанатична злоба те наричат Светия и велик всеправославен събор всичко друго, но не и това, което той е и каквото ще остане в историята на светата Православна църква.

Независимо дали родните лисици ще се назлъндисват, че гроздето уж било кисело (а всъщност е доста високо за духовния им ръст) или на родния сърдит Петко духовната му торба винаги ще е празна.

За Светия и велик всеправославен събор се изказаха и не един и двама родни академични богослови, но тях кой ги слуша, а и да ги слуша – чува ли ги? Защото прелестта затваря първо ушите и очите, за да замъгли накрая ума.

За Светия и велик всеправославен събор говорят с уважение дори онези мъдри йерарси на светото Православие (а не на българското медийно пространство!), които участваха в Светия и велик всеправославен събор и едни по съвест одобриха всички документи, други имаха някои възражения, но никой от тях не си и помисли да похули Светия и велик всеправославен събор.

Мислите ли, драги ми читатели, че те са по-глупави от нашите йерарси? Или че са по-компромисни или че са направо продажни? Ако някои от вас си мислят такова нещо, повредата със сигурност е в техния телевизор, запомнете това!

Светият и велик всеправославен събор беше посрещнат на нож още преди две поколения. Заговориха се оттогава тия "православни мантри", че съборите били седем и осми не можело да има (нещо от типа на "Москва - Третий Рим и четвертого не будет!"). И вместо тогава решеният събор да се нарече вселенски, какъвто е бил ентусиазмът на първите труженици на това поле (от наша страна са били достойни архиереи, срещу които ако някои днес плюят, те си навличат грях на душата), съборът е наречен Свят и велик събор на Православната църква.

Някои недоучили хора (за които не мисля, че са злонамерени) твърдят, че понеже Светият и велик събор уж се бил провалил като всеправославен, сега компромисно и "от нямай къде" започнали да го наричат Свят и велик събор.

Истината е една и тя е известна, но явно някои по-малко се интересуват от истината. Истината е, че от 1976 г. се взе решение в присъствието и на българската делегация (в състава на която беше и пишещият) Съборът да се нарича Свят и велик събор. И това решение препотвърди Светейшият Български патриарх Неофит с подписа си през януари 2016 г.

Защо и как сетне някои му стъпиха на врата, е друг въпрос. Но знаем приказката за слона и мравките по врата му – ще дойде време слонът да разтърси мощна духовна снага и да се отърси от досадните мравки.

Един от разпространяваните през последните дни доводи е, че и другите неприсъствали на Събора църкви не го наричали Свят и велик всеправославен събор. Виждате ли, това страшно ме впечатли! Впечатли ме наивността на поддържащите твърдението. Кажете ми вие, на дядо умниците, след като тези църкви се поддадоха на внушението да не участват в събора, много по-трудно ли е да се поддадат на указанието как да го наричат?! Няма нужда и да отговаряте.

Запомнете и това: Историята се пише от достойните. Недостойните пишат вицовете за себе си. И нали сме наясно? Достойнството няма нищо общо със санове и постове. Има общо със страха от Бога, който страх е начало на мъдростта. Така е речено в Писанието!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/w88qd 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит