Мобилно меню

4.7209302325581 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (86 Votes)

Какво друго да каже човек за поредната издънка на Видинска митрополия? Митрополията, чийто митрополит от години скандализира клир и миряни с личния си живот (обществено известно!). Чийто викарен епископ излъга Св. Синод на БПЦ-БП за наличието на диплома за висше образование и за отсъствието на дългове (има достатъчно свидетелства, а и всичко е проверимо). Чийто протосингел, отвъд „подвизите“ му в епархията, си позволи да манипулира митрополитски избори в чужда епархия под закрилата на своя митрополит (своевременно засвидетелствано и доказуемо). Чиито монаси общуват по непозволен дори за миряни начин в социалните мрежи (ноторно известно по света и у нас).

Чудно ли е, ако такива хора плюят на „някакво си“ решение на Св. Синод на БПЦ-БП? Чудно ли е, че се опитват да превърнат епархийската си църква във взета на безплатна концесия църковна област?

За мене отдавна вече нищо не е чудно, драги читатели. Хората се отвращават от тази действителност в нашата църква. И за това причината не е нито комунистическото минало, нито Държавната сигурност, нито досието на владиката, а чисто и просто „калпавият мат’риал“. Бях споделял вече в тази рубрика отговора на един стар митрополит в 70-те години на въпроса ми: защо прави калпави хора свещеници? Той тогава рече: „Ами, няма хора, бе, г-н Желев…“. Какво друго мислите, че можех да му отвърна, освен отчаяното: „Че това хора ли са, дядо владика?!“.

За да изляза от личния си потрес, ще ви цитирам част от коментар на г-н Мартин Димитров в сайт Задругата:

„В крайна сметка не ни остава нищо друго освен да си зададем следните въпроси:
Имало ли е заседание на 8.4.2014 г. на Св. Синод, има ли протокол от решенията и кой го е подписал?
Кой и каква проверка е направил от Видинска митрополия в Синода, та да се стигне до извода, че няма подобно решение?
Що за дебилство е да пренебрегнеш мнението на зографския игумен относно духовното състояние на йеромонах Василий и да легитимираш дейността му?
Осъзнава ли се за какъв скандал иде реч?
Очакваме с интерес и реакцията на Синода (ако въобще има такава)“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hd69 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб