Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

13 1Това съобщава електронният портал на българските общини Кмета.бг. Десетки миряни от Мелник и региона са готови да заделят пари и да помогнат за възкресяването на някогашната митрополитска църква в най-малкия ни град. Преди два месеца местните хора получиха благословията на Неврокопския митрополит Серафим да започнат инициатива за възстановяването на вековния храм „Свети свети Петър и Павел”.

„Вече почистихме двора на светата обител. Тя е уникална. Не е случайно, че там е изградена и къща, в която живял тогавашният митрополит. Не бива повече църквата да е затворена, над 30 години не посреща поклонници. Тя е паметник на културата с национално значение, построена е през 19 век. С изключителна художествена стойност са иконостасът, амвонът, епископският трон, стенописите и иконите”, твърди отец Николай Арнаудов, който служи в Мелник. Много жители на града, както и миряни от други населени места вече са уверили свещеника, че ще дадат пари, за да започне ремонтът на храма.

Покривът преди време го поправили, но сега трябва да се измаже отвътре. Иконостасът пък е много захабен и ще е необходимо да се почисти и възстанови в предишния му блясък. Има и доста други ремонтни дейности. Ще са нужни поне 50 000 лева. Радостното е, че има много желаещи да заделят средства, за да подкрепят каузата на мелничани и Неврокопска митрополия. Стартира и акция за издирването на уникалните икони на светата обител. „Имаме информация, че те са извадени от храма и са дадени за съхранение на различни музеи – в Петрич, в Благоевград, в София. Запазен е точен списък на иконите и ще искаме да си ги върнем до една”, разкри отец Николай.

Кметът на Мелник Наско Петев и местните хора се надяват до няколко месеца да се справят с ремонтните дейности и вътре отново да се палят свещи и да се молят за здраве и благоденствие. Те вярват, че много туристи ще идват в Мелник заради този уникален храм.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy99k 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.