Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

2017 01 25 1258Един интересен сюжет от горнооряховското село Драганово. Вече 17 години хората там ходят на лекар при местния свещеник. Йеромонах Йоан се грижи за духовността на миряните, но и за тяхното здраве. Още преди да сложи расото Иван Иванов, както е светското му име, пристиганал в селото като общопрактикуващ лекар. Сега денят му започва рано сутринта в лекарския кабинет, а следобед отваря църквата и посреща миряните. Историята на единствения свещеник-лекар у нас разказват кореспондентите ни в старата столица.

Иван Иванов е роден в Горна Оряховица, завършил е медицина в Плевен и после бил разпределен в горнооряховското с. Драганово. Там през 2000-та година станал личен лекар на 900 пациенти. Разказва, че от тогава до днес подходът към болните му е строго индивидуален, старае се да бъде и техен духовен наставник.

„Когато преглеждам пациента, аз следя неговото емоционално състояние и правя преценка дали даден човек има духовни ценности. При всеки един пациент подходът е индивидуален.“

Днес се грижи за 600 пациенти, но и той като всичките си колеги у нас се сблъсква с трудностите на това да бъдеш лекар на село.

„Аз реално работя сам и трябва да извършвам разнородните дейности, за да мога да покривам всичките изисквания. Връзката между лекар и пациент в по-малките населени места със сигурност е по-топла, защото там по-лесно се изгражда доверие между лекар и болен!“

След работния ден с пациентите йеромонах Йоан отваря храма в центъра на селото, за който се грижи сам. Така всеки ден, вече 15 години.

„През 2002 г. бях постриган за монах. Продължавам да съм лекар. Всичко стана с послушание към Църквата. Моята вяра ми даде да приема, че няма по-добро, по-съвършен начин на живот от това човек да отхвърли собствената си роля и да приема Божията воля като най-съвършената!“

Църквата в Драганово е един от малкото останали храмове в селата, в които продължава всяка неделя да има служба. Често миряните се спират и в делниците, за да си поговорят с йеромонах Йоан и да му поискат съвет.

„Много от тях задават въпроси, конкретни неща или идват за някакъв съвет, знаейки, че съм и лекар, и духовник. Най-голямата част от хората идват по инерция да запалят свещ. Продължавайки със същото забързано темпо, което е и в тяхното ежедневие, бързат да излязат!“

Дали лекар или свещеник, йеромонах Йоан е категоричен в едно: мисията му на този свят е да помага на хората, да изслушва болките им и бъде тяхна опора.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wypkx 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари